Header Ads

  • Latest Posts

    Cara dan Panduan Permohonan Guru Ganti

    Guru ganti atau Kumpuan Guru Simpanan Kebangsaan (KGSK) ini biasanya akan diperlukan bagi memenuhi kekosongan sementara guru yang sedang bercuti atas sebab masalah kesihatan, bersalin, menyambung pelajaran, atau sebab-sebab lain yang berkaitan. Kelayakan minimun pemohon ialah SPM.

    Saya kongsikan pengalaman saya untuk memohon jawatan guru ganti sementara menunggu panggilan ditempatkan di sekolah melalui saluran Bahagian Pendidikan Guru Malaysia. Mula-mula sekali kita perlu ke Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) di tempat kita nak mohon. Contohnya kalau nak sekolah dalam daerah Kota Bharu, mohonlah di PPD Kota Bharu di Jalan Telipot tu. Jangan pergi ke Jabatan Pelajaran Negeri (JPN), sebab yang menguruskan guru ganti ialah pihak PPD.

    Bila nak ke PPD tu sila siapkan beberapa dokumen yang diperlukan, contohnya:
    • Resume;
    • Salinan kad pengenalan;
    • Salinan surat beranak;
    • Salinan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM);
    • Salinan sijil-sijil atau dokumen pengiktirafan yang berkaitan;
    • Gambar Passport (1 keping).
    Gambar passport tu diperlukan semasa kita mengisi borang yang akan diberikan oleh pihak PPD nanti. Semua salinan sijil dan dokumen yang hendak diserahkan tu pastikan disahkan terlebih dahulu. Sijil tak perlu nak berkepul-kepul, cukup untuk menunjukkan kelayakan kita untuk jadi guru ganti. Lepas dah siap semuanya, cuma tunggu panggilan daripada pehak mereka.

    Muat turun Contoh Resume (Bahasa Melayu) yang boleh digunakan.

    178 ulasan:

    1. pernah berhasrat jadi cekgu satu ketika dulu..
      tp, xade rezeki..
      huhu
      apa-apa pun all the best to you..
      =)

      BalasPadam
    2. sama la. xde respond lagi dri pihak ppd..uhuk

      BalasPadam
    3. @zt-zati Tak apa, berjaya dalam bidang lain.. hehe terima kasih, sayang :D

      BalasPadam
    4. @cikguHidayah Jangan berhenti berharap.. hehe :)

      BalasPadam
    5. Pernah dipanggil tapi keadaan tak mengizinkan akak untuk terima tawaran tu..hu hu

      BalasPadam
    6. saya baru nak mohon bulan 4 nanti...hihi..tak sbr rasanya

      BalasPadam
    7. sy baru mohon guru ganti smntara nk tau posting betul...diorng ckp kalau ada kekosongan akan dipnggil interview..huhuhu

      BalasPadam
    8. result spm minimum berapa ye?atau diorang just panggil ikut suka je?

      BalasPadam
    9. @Tengku Puteri Ouh IPG juga ke dear? Itulah, menunggu :)

      BalasPadam
    10. @najwa nano Tak ketat sangat syarat permohonan tu dear, 4 kredi termasuk BM..

      BalasPadam
    11. Nice blog :)
      salam kenal sobat :)
      di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

      BalasPadam
    12. Pengesahan selalunya dari siapa ye ?

      BalasPadam
    13. @NSyzlynn Penghulu kampung atau pentadbir sekolah yang paling senang dear.. GB @ GPK :)

      BalasPadam
    14. kalau nk mohon area Putrajaya kat mana nk pegi eh? ada ka PPD kat Putrajaya? huhuhu

      BalasPadam
    15. Putrajaya tak dipanggil daerah, Oren..
      Sila ke PP Wilayah Perseketuan.. Boleh rujuk:
      http://www.mpm.edu.my/web/guest/alamat-jpn-dan-ppd

      Harap dapat membantu :)

      BalasPadam
    16. alie hantar form bulan 12 hari tu tapi tak ada rezeki,masih belum dipanggil.kawan,ayah dia kerja di ppd,rileks je dapat..rezeki dia

      BalasPadam
    17. @noralisme Itulah.. bertimbun borang di PPD..

      BalasPadam
    18. nak tanya.. akak mintak time 2 lepasan diploma or degree??

      BalasPadam
    19. mcmn nk dpt borang eh
      mlalui tenet ade x?

      BalasPadam
    20. @c Borang berbeza mengikut PPD, cara terbaik dapatkannya di PPD. Sesetengah PPD perlu ada cap pada borang tu..

      BalasPadam
    21. saya lepasan stpm. agak dpt x peluang nk mohon ?
      tp tuhla resuma xtaw nk tulis apew.

      BalasPadam
    22. @hanna hunny Kamu layak memohon, sayang.. Kalau nak contoh resume, tinggalkan emel, nanti kita hantar melalui emel. :)

      BalasPadam
    23. @Ahsfantasy Ryu
      klaw lpasan diploma nk mmhon gru gnti ok x?smntara mnggu degree?

      BalasPadam
    24. @ku amni Boleh juga, sementara isi waktu lapang :)

      BalasPadam
    25. Sonok jd guru sndaran.walau skjup terasa diri di hormati.selain dpt mngubat rindu pd sekolah.hehehe

      BalasPadam
    26. Sye harap jadi guru ganti jugak.sdh memohon.mau tanya biasanya temuduga akan ditawarkan berapa hari selepas permohonan?

      BalasPadam
    27. bg resume kat email sya boleh x?..ni email ya awex_ego@yahoo.com

      BalasPadam
    28. @晶妮@部落格 Bergantung pada kekosongan di kawasan berkenaan :')

      BalasPadam
    29. saya nak contoh resume :) .ni email saya. hairul_harimaumalaya@yahoo.com

      BalasPadam
    30. salam. kak, emel sy contoh resume. t/kasih. peacelife_death@yahoo.com

      BalasPadam
    31. salam. kak, emel sy contoh resume. tq kak. peacelife_death@yahoo.com

      BalasPadam
    32. KALAU APPLY DKAT SEK JE BOLE KE?

      BalasPadam
    33. kalau apply dkat sek terus boleh ke?

      BalasPadam
    34. assalamualaikum ckgu, bgmana sy nk hub ckgu? ada email x?

      BalasPadam
    35. assalamualaikum ckgu, bg resume kt email sy leh x? ein_chunie192@yahoo.com

      BalasPadam
    36. snt kt email sya jgak :_) nuramirah.ibrahim@yahoo.com

      BalasPadam
    37. snt resemu kt sya jgak :-)
      nuramirah.ibrahim@yahoo.com

      BalasPadam
    38. snt resume kt sya jgak :-)
      nuramirah.ibrahim@yahoo.com

      BalasPadam
    39. teringin menjadi guru ganti.. tp sy x tau la,, sy ni layak atau tidak.. sy hanya mendapat 3 Principal dlm stpm dan mendpt pointer 2.42... sy ambil subjek Pengajian Am, Pendidikan Seni Visual, Bahasa Malaysia dan Kesusasteraan Melayu.. sy x dpt principal dlm Kesusasteraan Melayu... agk2,, layak ke utk sy mohon guru ganti?? klau layak,, blh hantar cth resume ke sidah93_jb@yahoo.com...

      BalasPadam
    40. nak minta cth resume blh? sy nk mohon jd guru ganti jun nanti.terima kasih.ni email sy elem_joss@yahoo.com

      BalasPadam
    41. nak minta cth resume blh x? sent kt email ni, elem_joss@yahoo.com

      BalasPadam
    42. nak minta cth resume blh x? sent kt email ni, elem_joss@yahoo.com

      BalasPadam
    43. salam, sy ingin bertanya..resume wajib dalam bahasa melayu ke?

      BalasPadam
    44. assalamualaikum..boleh hantarkn format resume ke email sy..hishamhjdamiri@gmail.com.thanks

      BalasPadam
    45. seronoknya kalau saya dapat contoh resume, hik2

      : salahuddintahir@gmail.com

      BalasPadam
    46. @Ahsfantasy Ryu assalamuilaikum akak ayu, nak contoh resume jugak , boleh sendkan kat emel saya namkul269@yahoo.com.my

      BalasPadam
    47. asalamuilaikum,akak ayu, nk minta jugak contoh resume utk guru ganti. ni emel saya akak namkul269@yahoo.com.my

      BalasPadam
    48. manrah aimnam
      assalamuilaikum akak, nk contoh resume jugak, ni emel saya akak, namkul269@yahoo.com.my

      BalasPadam
    49. @Nurul Syazwani Boleh.. Nanti sekolah akan bantu hantar dokumen kita ke PPD jika kita diperlukan :')

      BalasPadam
    50. @Hisham Damiri Boleh juga dalam bahasa Inggeris.

      BalasPadam
    51. @Hisham Damiri Waalaikumussalam, Mohon semak emel :')

      BalasPadam
    52. @manrah aimnam Waalaikumussalam, Mohon semak emel :')

      BalasPadam
    53. assalam..trm kasih utk info ni ye...sgt3 brguna....blh tlg emelkan cnth resumenyee??? ini emel sy v_adeq@yahoo.com.my
      trm kasih skali lg.....:)

      BalasPadam
    54. Assalam...trm kasih utk info ini, blh tlng emelkan contoh resumenye??? aia_firdaus@yahoo.com
      trm kasih skali lg...:)

      BalasPadam
    55. assalam....trm kasih untuk info ini...blh tlng emelkan resumenye???
      aia_firdaus@yahoo.com
      trm kasih skali ag...:)

      BalasPadam
    56. @syafik firdaus Waalaikumussalam.. boleh semak emel :)

      BalasPadam
    57. Salam.. nak contoh resume please :)

      BalasPadam
    58. @Ahsfantasy Ryu
      salam.. nak contoh resume blh?? :)

      BalasPadam
    59. salam. nak cth resume blh? :)

      BalasPadam
    60. @dahaWassalam.. Boleh.. Emel? :)

      BalasPadam
    61. @daha Sama-sama.. Boleh semak emel :')

      BalasPadam
    62. nak mintak contoh resume boleh x? ni emel sy purple09_apple@yahoo.com terima kasih ye

      BalasPadam
    63. nak mintak contoh emel boleh? ni emel sy purple09_apple@yahoo.com

      BalasPadam
    64. nk cntoh resume...ikhwanomar90@yahoo.com

      BalasPadam
    65. Salam, boleh saya dapatkan contoh resume? ni email add saya ser1e@yahoo.com. terima kasih banyak :)

      BalasPadam
    66. @ahsfantasy Ryu
      Salam, boleh tolong emailkan cth resume?
      Email : Fakrisalam94@yahoo.com

      terima kasih

      BalasPadam
    67. salam. kak, emel sy contoh resume. tq kak. anitashimataurus@gmail.com

      BalasPadam
    68. salam. kak, emel sy contoh resume. tq kak. anitashimataurus@gmail.com

      BalasPadam
    69. salam.. akak saya nak mintak contoh resume.. terima kasih kak... :) bolat.bolat_loolypop94@yahoo.com

      BalasPadam
    70. salam..sijil ic suma yg berkenaan perlu dicop disahkan?atau tidak?













      BalasPadam
    71. akak nk minta resume...
      mingdi_3@yahoo.com
      terima kasih akak

      BalasPadam
    72. akak saya nak mintak contoh resume.. terima kasih kak...

      BalasPadam
    73. assalam..bleh x nk mintak tolong sendkn cth resume klu x keberatan di email ini nurfarhana_9049@yahoo.com..tq

      BalasPadam
    74. assalam..boleh saya dapatkan juga contoh resume? ni email saya nurfarhana_9049@yahoo.com terima kasih banyak :)

      BalasPadam
    75. salam... nak minta contoh resume boleh?? email sy ayin_33@yahoo.com terima kasih :)

      BalasPadam
    76. assalam akk..minta anta resume ke azaimgayong92@yahoo.com ..terima kasih

      BalasPadam
    77. syahida
      salam akak sy nak apply untuk guru sandaran ni,,,saya nak tanya pasal resume tu, kene tulis banyak2 ker pasal program yang kita dah hadiri
      maknanyer perlu ker program y dianjurkan oleh ipg?

      BalasPadam
    78. salam tuan blog..bleh emailkan sy contoh resume tu..sy nak jadikan panduan..
      tengkiu, sykran arigato kap kun kap..:)
      alhafiz_rashid@yahoo.com

      BalasPadam
    79. Assalam...cantik tersusun blog ni,info berguna...sy juga minat nak jd guru sandaran...sy degree engineering...tp minat nak jd guru sandaran ni,huhu...tolong email contoh resume tu ea,tq raffiekahar@yahoo.com

      BalasPadam
    80. Assalam,cantik n tersusun blog ni...
      info berguna tentang guru sandaran, sy minat nak mohon...tp sy degree engineering,sy minat nak jadi guru sandaran...tolong emailkan contoh resume k. tq... raffiekahar@yahoo.com

      BalasPadam
    81. assalam, tq info yg berguna ni...tlg ea email contoh resume tu, raffiekahar@yahoo.com

      BalasPadam
    82. Assalam,tq info berguna...sy minat nak jd guru sandaran tu,tp amik kos engineering,bole ker? tlg email contoh resume tu ea,tq... raffiekahar@yahoo.com

      BalasPadam
    83. o.0 guru ganti ni kejap je kn?teringin jgk..bleh x jd guru ganti untuk 2 bulan jer?

      BalasPadam
    84. as salam kak...sy nk mohon contoh resume blh??..sbb sy berhajat nk mintak guru ganti d ppd gombak....sy dh berkali2 mohon ckgu ganti d kelantan, tp xdpt, mgkin resume sy x brp bagus....mohon ya kak...terima kasih.... salam perkenaln dr sy, syikin....tq

      ni emel : asyikinr@gmail.com

      BalasPadam
    85. Assalam...akk mohon cntoh resume. Tengs :)
      sitihassrina@yahoo.com

      BalasPadam
    86. As salam kak, leh emel contoh resume tak..ni emel sy ariffin.azura@gmail.com

      time kasih bnyk2..

      BalasPadam
    87. As salam kak..boleh emel contoh resume tak ke emel sy ariffin.azura@gmail.com

      Time kasih..

      BalasPadam
    88. salam...nk mintak sample resume boleh x?if tidak keberatan boleh sent kat email ni:noorasma.ibrahim@gmail.com

      BalasPadam
    89. Salam...nak mintak sample resume boleh x? If xkeberatan boleh drop email kat alamat nie: noorasma.ibrahim@gmail.com...tq

      BalasPadam
    90. salam...nk mintak sample resume boleh x?if tidak keberatan boleh sent kat email ni:noorasma.ibrahim@gmail.com

      BalasPadam
    91. assalam.. akak nk mintak contoh resume untuk permohonan guru ganti.. terima kasih.. =)

      BalasPadam
    92. assalamualaikum.. mohon emailkan contoh resume boleh? Email: caza_my@yahoo.com Terima kasih ^,^

      BalasPadam
    93. salam..kak saya sekarang berada di Seberang Prai Pulau Pinang..macam mana nk mohon utk guru ganti kt area saya..

      BalasPadam
    94. salam..saya ezad..sekiranya lepasan degree tapi bukan dalam bidang pendidikan adakah kita boleh sambung dalam bidang pendidikan..

      BalasPadam
    95. salam cikgu, sya baru habis dip. belom konvo, klu guna spm bole ke?

      BalasPadam
    96. @ieNaMaaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    97. @ikhwanMaaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    98. @KhairulWaalaikumussalam.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    99. @anita shima Waalaikumussalam. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    100. @ashira yusranWaalaikumussalam. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    101. @amira musaPerlu disahkan terlebih dahulu :)

      BalasPadam
    102. @Meaningful QuotesMaaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    103. @farhanaWaalaikumussalam. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    104. @nur khairiyahWaalaikumussalam. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    105. @kassim rashidSalam. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    106. @syahida royaniKalau tak mahu tulis pun tak apa :)

      BalasPadam
    107. @mohdraffieWaalaikumussalam. Terima kasih.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    108. @raffi abdulWaalaikumussalam.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    109. @bittertea Ikut keperluan sekolah dan PPD :)

      BalasPadam
    110. @kin Salam kenal syikin.. Waalaikumussalam.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    111. @Ezad Waalaikumussalam.. Mohon ke PPD berhampiran.

      BalasPadam
    112. @ina Waalaikumussalam.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    113. @asma si bulat Waalaikumussalam.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    114. @zz Waalaikumussalam.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    115. @cue Waalaikumussalam.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    116. @amaniAmar Waalaikumussalam.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    117. salam..kalau lepasan degree engineering nak apply guru sandaran sementara dapat kerja tetap boleh ke ye?

      BalasPadam
    118. nak contoh resume. antar ke suraya_su90@yahoo.com.
      ingat nak mintak sebelum dapat kerja

      BalasPadam
    119. assalam.. akk.. bley email cth resume x ?
      adalea.rose@gmail.com

      BalasPadam
    120. assalam..

      boleh email kan cth resume tak ?

      adalea.rose@gmail.com

      BalasPadam
    121. assalam.. akk.. bley email cth resume x ?
      adalea.rose@gmail.com

      BalasPadam
    122. salam ..sori ganggu..saya nak tanye..kalau saya ambik course yang x bukan pendidikan boleh apply ke?saya ambik course eng..smntara dpt keje lain saya nk try jadi guru ganti..

      BalasPadam
    123. tolong emailkan resume....email izam215@gmail.com

      BalasPadam
    124. Nak contoh resume jugak boleh? Amyraadnan93@gmail.com

      BalasPadam
    125. Tolong emelkan resume boleh? :) amyraadnan93@gmail.com

      BalasPadam
    126. Nak contoh resume jugak boleh? Amyraadnan93@gmail.com

      BalasPadam
    127. salam akak..nak contoh resume buleh?

      BalasPadam
    128. salam..akak..nak cth resume buleh? forward di hafizahnur90@gmail.com

      BalasPadam
    129. Salam akak..nak contoh resume jugak boleh? miera_princess91@yahoo.com thanks in advance :)

      BalasPadam
    130. ssya nak jga cth resume....ayumiey83@yahoo.com

      BalasPadam
    131. lepasan degree comp science dan sudah bekerja tetap di tadika. tengah ambil 2nd degree early chilhood education. kalau berhenti dan cuba mohon guru ganti ni berbaloi x?

      BalasPadam
    132. salam...saya nak minta contoh resume boleh? saya dahulukan dengan ucapan terima kasih :-)

      ctaisiah_ms@yahoo.com

      BalasPadam
    133. sy bru abis stdy kt upsi..so smntra grad sy nk apply guru ganti..bole mis bg contoh resume..tq eddihuda@gmail.com

      BalasPadam
    134. sy bru abis stdy kt upsi..so smntra grad sy nk apply guru ganti..bole mis bg contoh resume..tq eddihuda@gmail.com

      BalasPadam
    135. mc ada pengambilan guru ganti ke sekarang? tp apa pun ble minta contoh resume kaka? tolong email ke malsonemedil@yahoo.com. makasi

      BalasPadam
    136. nak contoh resume..iznu93@hotmail.com

      BalasPadam
    137. assalam nice blog..
      bleh x nk copy resume
      emai:shazmirafarah@yahoo.com

      BalasPadam
    138. assalam nice blog ...
      bleh x nk copy resume
      email:shazmirafarah@yahoo.com

      BalasPadam
    139. Assalamualaikum....saya nk contoh proposal kamu boleh... saya nk cuba mohon guru sandaran sementara menunggu panggilan sambung ijazah..
      amirrul.muhammad@yahoo.com

      BalasPadam
    140. Assalamualaikum...saya nk contoh proposal kamu boleh sbb saya ingin mencuba utk apply guru sandaran tidak terlatih ini sebelum saya di panggil utk sambung ijazah.
      amirrul.muhammad@yahoo.com

      BalasPadam
    141. salam nk tnye...Guru Sandaran nie boleh mohon bile2 masa ke?or ade tempoh permohanan.... kelulusan diploma buleh mohon ke?

      BalasPadam
    142. Salam blogger..sy nk cnth resume blh x....ni email sy... ainnkhir@gmail.com

      BalasPadam
    143. Klik butang MUAT TURUN untuk dapatkan contoh resume :)

      BalasPadam
    144. Assalamualaikum..sis..nak mtk contok resume..
      sy lepasan degree..nak tny..kalu sy nk mohon..dokumen ape perlu sy bawak? SIs help me! :(

      BalasPadam
    145. Alaa..lupe nk bg email td..
      khalimahqu@gmail.com

      BalasPadam
    146. assalammualaikum..sis boleh x nk mintk contoh resume..sy lepasan degree..t.kasih sgt2..

      fafa_greenrose@yahoo.com

      BalasPadam
    147. emailkan kat saya boleh x contoh resume awk,,,
      norain_hussin91@yahoo.com

      BalasPadam
    148. boleh share contoh resume,,, feqry129@yahoo.com

      BalasPadam
    149. boleh share contoh resume??? feqry129@gmail.com

      BalasPadam
    150. saya baru call ppd kuantan semalam dia suruh hantar resume. tapi dia tak ada cakap pun nak nagi borang? saya lepasan stpm 2013 nk mohon guru ganti

      BalasPadam
    151. boleh share contoh resume?? :)
      sam_eee294@yahoo.com

      BalasPadam
    152. saya juga, ini email sabariyah.amin@yahoo.com

      BalasPadam
    153. ASSALAMUALAIKUM...sye berminat jgk nk mohon guru gnti..boleh awk share contoh resume.. nurrazlin.umt.edu@gmail.com

      BalasPadam
    154. akak.lepasan spm nak apply susah ke dapat eh?tp saya lepasan matrikulasi..mintak tolong akak bg sedikit respon.tq

      BalasPadam
      Balasan
      1. Ikut kekosongan di kawasan permohonan adik. Kena selalu ke PPD. All the best ! :)

        Padam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728