Header Ads

ad728
  • Latest Posts

    Cara dan Panduan Permohonan Guru Ganti

    Guru ganti atau Kumpuan Guru Simpanan Kebangsaan (KGSK) ini biasanya akan diperlukan bagi memenuhi kekosongan sementara guru yang sedang bercuti atas sebab masalah kesihatan, bersalin, menyambung pelajaran, atau sebab-sebab lain yang berkaitan. Kelayakan minimun pemohon ialah SPM.

    Saya kongsikan pengalaman saya untuk memohon jawatan guru ganti sementara menunggu panggilan ditempatkan di sekolah melalui saluran Bahagian Pendidikan Guru Malaysia. Mula-mula sekali kita perlu ke Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) di tempat kita nak mohon. Contohnya kalau nak sekolah dalam daerah Kota Bharu, mohonlah di PPD Kota Bharu di Jalan Telipot tu. Jangan pergi ke Jabatan Pelajaran Negeri (JPN), sebab yang menguruskan guru ganti ialah pihak PPD.

    Bila nak ke PPD tu sila siapkan beberapa dokumen yang diperlukan, contohnya:
    • Resume;
    • Salinan kad pengenalan;
    • Salinan surat beranak;
    • Salinan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM);
    • Salinan sijil-sijil atau dokumen pengiktirafan yang berkaitan;
    • Gambar Passport (1 keping).
    Gambar passport tu diperlukan semasa kita mengisi borang yang akan diberikan oleh pihak PPD nanti. Semua salinan sijil dan dokumen yang hendak diserahkan tu pastikan disahkan terlebih dahulu. Sijil tak perlu nak berkepul-kepul, cukup untuk menunjukkan kelayakan kita untuk jadi guru ganti. Lepas dah siap semuanya, cuma tunggu panggilan daripada pehak mereka.

    Muat turun Contoh Resume (Bahasa Melayu) yang boleh digunakan.

    178 ulasan:

    1. pernah berhasrat jadi cekgu satu ketika dulu..
      tp, xade rezeki..
      huhu
      apa-apa pun all the best to you..
      =)

      BalasPadam
    2. sama la. xde respond lagi dri pihak ppd..uhuk

      BalasPadam
    3. @zt-zati Tak apa, berjaya dalam bidang lain.. hehe terima kasih, sayang :D

      BalasPadam
    4. Pernah dipanggil tapi keadaan tak mengizinkan akak untuk terima tawaran tu..hu hu

      BalasPadam
    5. saya baru nak mohon bulan 4 nanti...hihi..tak sbr rasanya

      BalasPadam
    6. sy baru mohon guru ganti smntara nk tau posting betul...diorng ckp kalau ada kekosongan akan dipnggil interview..huhuhu

      BalasPadam
    7. result spm minimum berapa ye?atau diorang just panggil ikut suka je?

      BalasPadam
    8. @Tengku Puteri Ouh IPG juga ke dear? Itulah, menunggu :)

      BalasPadam
    9. @najwa nano Tak ketat sangat syarat permohonan tu dear, 4 kredi termasuk BM..

      BalasPadam
    10. Nice blog :)
      salam kenal sobat :)
      di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

      BalasPadam
    11. Pengesahan selalunya dari siapa ye ?

      BalasPadam
    12. @NSyzlynn Penghulu kampung atau pentadbir sekolah yang paling senang dear.. GB @ GPK :)

      BalasPadam
    13. kalau nk mohon area Putrajaya kat mana nk pegi eh? ada ka PPD kat Putrajaya? huhuhu

      BalasPadam
    14. Putrajaya tak dipanggil daerah, Oren..
      Sila ke PP Wilayah Perseketuan.. Boleh rujuk:
      http://www.mpm.edu.my/web/guest/alamat-jpn-dan-ppd

      Harap dapat membantu :)

      BalasPadam
    15. alie hantar form bulan 12 hari tu tapi tak ada rezeki,masih belum dipanggil.kawan,ayah dia kerja di ppd,rileks je dapat..rezeki dia

      BalasPadam
    16. nak tanya.. akak mintak time 2 lepasan diploma or degree??

      BalasPadam
    17. mcmn nk dpt borang eh
      mlalui tenet ade x?

      BalasPadam
    18. @c Borang berbeza mengikut PPD, cara terbaik dapatkannya di PPD. Sesetengah PPD perlu ada cap pada borang tu..

      BalasPadam
    19. saya lepasan stpm. agak dpt x peluang nk mohon ?
      tp tuhla resuma xtaw nk tulis apew.

      BalasPadam
    20. @hanna hunny Kamu layak memohon, sayang.. Kalau nak contoh resume, tinggalkan emel, nanti kita hantar melalui emel. :)

      BalasPadam
    21. @Ahsfantasy Ryu
      klaw lpasan diploma nk mmhon gru gnti ok x?smntara mnggu degree?

      BalasPadam
    22. @ku amni Boleh juga, sementara isi waktu lapang :)

      BalasPadam
    23. Sonok jd guru sndaran.walau skjup terasa diri di hormati.selain dpt mngubat rindu pd sekolah.hehehe

      BalasPadam
    24. Sye harap jadi guru ganti jugak.sdh memohon.mau tanya biasanya temuduga akan ditawarkan berapa hari selepas permohonan?

      BalasPadam
    25. bg resume kat email sya boleh x?..ni email ya awex_ego@yahoo.com

      BalasPadam
    26. @晶妮@部落格 Bergantung pada kekosongan di kawasan berkenaan :')

      BalasPadam
    27. saya nak contoh resume :) .ni email saya. hairul_harimaumalaya@yahoo.com

      BalasPadam
    28. salam. kak, emel sy contoh resume. t/kasih. peacelife_death@yahoo.com

      BalasPadam
    29. salam. kak, emel sy contoh resume. tq kak. peacelife_death@yahoo.com

      BalasPadam
    30. KALAU APPLY DKAT SEK JE BOLE KE?

      BalasPadam
    31. kalau apply dkat sek terus boleh ke?

      BalasPadam
    32. assalamualaikum ckgu, bgmana sy nk hub ckgu? ada email x?

      BalasPadam
    33. assalamualaikum ckgu, bg resume kt email sy leh x? ein_chunie192@yahoo.com

      BalasPadam
    34. snt kt email sya jgak :_) nuramirah.ibrahim@yahoo.com

      BalasPadam
    35. snt resemu kt sya jgak :-)
      nuramirah.ibrahim@yahoo.com

      BalasPadam
    36. snt resume kt sya jgak :-)
      nuramirah.ibrahim@yahoo.com

      BalasPadam
    37. teringin menjadi guru ganti.. tp sy x tau la,, sy ni layak atau tidak.. sy hanya mendapat 3 Principal dlm stpm dan mendpt pointer 2.42... sy ambil subjek Pengajian Am, Pendidikan Seni Visual, Bahasa Malaysia dan Kesusasteraan Melayu.. sy x dpt principal dlm Kesusasteraan Melayu... agk2,, layak ke utk sy mohon guru ganti?? klau layak,, blh hantar cth resume ke sidah93_jb@yahoo.com...

      BalasPadam
    38. nak minta cth resume blh? sy nk mohon jd guru ganti jun nanti.terima kasih.ni email sy elem_joss@yahoo.com

      BalasPadam
    39. nak minta cth resume blh x? sent kt email ni, elem_joss@yahoo.com

      BalasPadam
    40. nak minta cth resume blh x? sent kt email ni, elem_joss@yahoo.com

      BalasPadam
    41. salam, sy ingin bertanya..resume wajib dalam bahasa melayu ke?

      BalasPadam
    42. assalamualaikum..boleh hantarkn format resume ke email sy..hishamhjdamiri@gmail.com.thanks

      BalasPadam
    43. seronoknya kalau saya dapat contoh resume, hik2

      : salahuddintahir@gmail.com

      BalasPadam
    44. @Ahsfantasy Ryu assalamuilaikum akak ayu, nak contoh resume jugak , boleh sendkan kat emel saya namkul269@yahoo.com.my

      BalasPadam
    45. asalamuilaikum,akak ayu, nk minta jugak contoh resume utk guru ganti. ni emel saya akak namkul269@yahoo.com.my

      BalasPadam
    46. manrah aimnam
      assalamuilaikum akak, nk contoh resume jugak, ni emel saya akak, namkul269@yahoo.com.my

      BalasPadam
    47. @Nurul Syazwani Boleh.. Nanti sekolah akan bantu hantar dokumen kita ke PPD jika kita diperlukan :')

      BalasPadam
    48. @Hisham Damiri Waalaikumussalam, Mohon semak emel :')

      BalasPadam
    49. @manrah aimnam Waalaikumussalam, Mohon semak emel :')

      BalasPadam
    50. assalam..trm kasih utk info ni ye...sgt3 brguna....blh tlg emelkan cnth resumenyee??? ini emel sy v_adeq@yahoo.com.my
      trm kasih skali lg.....:)

      BalasPadam
    51. Assalam...trm kasih utk info ini, blh tlng emelkan contoh resumenye??? aia_firdaus@yahoo.com
      trm kasih skali lg...:)

      BalasPadam
    52. assalam....trm kasih untuk info ini...blh tlng emelkan resumenye???
      aia_firdaus@yahoo.com
      trm kasih skali ag...:)

      BalasPadam
    53. @syafik firdaus Waalaikumussalam.. boleh semak emel :)

      BalasPadam
    54. Salam.. nak contoh resume please :)

      BalasPadam
    55. @Ahsfantasy Ryu
      salam.. nak contoh resume blh?? :)

      BalasPadam
    56. salam. nak cth resume blh? :)

      BalasPadam
    57. @daha Sama-sama.. Boleh semak emel :')

      BalasPadam
    58. nak mintak contoh resume boleh x? ni emel sy purple09_apple@yahoo.com terima kasih ye

      BalasPadam
    59. nak mintak contoh emel boleh? ni emel sy purple09_apple@yahoo.com

      BalasPadam
    60. nk cntoh resume...ikhwanomar90@yahoo.com

      BalasPadam
    61. Salam, boleh saya dapatkan contoh resume? ni email add saya ser1e@yahoo.com. terima kasih banyak :)

      BalasPadam
    62. @ahsfantasy Ryu
      Salam, boleh tolong emailkan cth resume?
      Email : Fakrisalam94@yahoo.com

      terima kasih

      BalasPadam
    63. salam. kak, emel sy contoh resume. tq kak. anitashimataurus@gmail.com

      BalasPadam
    64. salam. kak, emel sy contoh resume. tq kak. anitashimataurus@gmail.com

      BalasPadam
    65. salam.. akak saya nak mintak contoh resume.. terima kasih kak... :) bolat.bolat_loolypop94@yahoo.com

      BalasPadam
    66. salam..sijil ic suma yg berkenaan perlu dicop disahkan?atau tidak?













      BalasPadam
    67. akak nk minta resume...
      mingdi_3@yahoo.com
      terima kasih akak

      BalasPadam
    68. akak saya nak mintak contoh resume.. terima kasih kak...

      BalasPadam
    69. assalam..bleh x nk mintak tolong sendkn cth resume klu x keberatan di email ini nurfarhana_9049@yahoo.com..tq

      BalasPadam
    70. assalam..boleh saya dapatkan juga contoh resume? ni email saya nurfarhana_9049@yahoo.com terima kasih banyak :)

      BalasPadam
    71. salam... nak minta contoh resume boleh?? email sy ayin_33@yahoo.com terima kasih :)

      BalasPadam
    72. assalam akk..minta anta resume ke azaimgayong92@yahoo.com ..terima kasih

      BalasPadam
    73. syahida
      salam akak sy nak apply untuk guru sandaran ni,,,saya nak tanya pasal resume tu, kene tulis banyak2 ker pasal program yang kita dah hadiri
      maknanyer perlu ker program y dianjurkan oleh ipg?

      BalasPadam
    74. salam tuan blog..bleh emailkan sy contoh resume tu..sy nak jadikan panduan..
      tengkiu, sykran arigato kap kun kap..:)
      alhafiz_rashid@yahoo.com

      BalasPadam
    75. Assalam...cantik tersusun blog ni,info berguna...sy juga minat nak jd guru sandaran...sy degree engineering...tp minat nak jd guru sandaran ni,huhu...tolong email contoh resume tu ea,tq raffiekahar@yahoo.com

      BalasPadam
    76. Assalam,cantik n tersusun blog ni...
      info berguna tentang guru sandaran, sy minat nak mohon...tp sy degree engineering,sy minat nak jadi guru sandaran...tolong emailkan contoh resume k. tq... raffiekahar@yahoo.com

      BalasPadam
    77. assalam, tq info yg berguna ni...tlg ea email contoh resume tu, raffiekahar@yahoo.com

      BalasPadam
    78. Assalam,tq info berguna...sy minat nak jd guru sandaran tu,tp amik kos engineering,bole ker? tlg email contoh resume tu ea,tq... raffiekahar@yahoo.com

      BalasPadam
    79. o.0 guru ganti ni kejap je kn?teringin jgk..bleh x jd guru ganti untuk 2 bulan jer?

      BalasPadam
    80. as salam kak...sy nk mohon contoh resume blh??..sbb sy berhajat nk mintak guru ganti d ppd gombak....sy dh berkali2 mohon ckgu ganti d kelantan, tp xdpt, mgkin resume sy x brp bagus....mohon ya kak...terima kasih.... salam perkenaln dr sy, syikin....tq

      ni emel : asyikinr@gmail.com

      BalasPadam
    81. Assalam...akk mohon cntoh resume. Tengs :)
      sitihassrina@yahoo.com

      BalasPadam
    82. As salam kak, leh emel contoh resume tak..ni emel sy ariffin.azura@gmail.com

      time kasih bnyk2..

      BalasPadam
    83. As salam kak..boleh emel contoh resume tak ke emel sy ariffin.azura@gmail.com

      Time kasih..

      BalasPadam
    84. salam...nk mintak sample resume boleh x?if tidak keberatan boleh sent kat email ni:noorasma.ibrahim@gmail.com

      BalasPadam
    85. Salam...nak mintak sample resume boleh x? If xkeberatan boleh drop email kat alamat nie: noorasma.ibrahim@gmail.com...tq

      BalasPadam
    86. salam...nk mintak sample resume boleh x?if tidak keberatan boleh sent kat email ni:noorasma.ibrahim@gmail.com

      BalasPadam
    87. assalam.. akak nk mintak contoh resume untuk permohonan guru ganti.. terima kasih.. =)

      BalasPadam
    88. assalamualaikum.. mohon emailkan contoh resume boleh? Email: caza_my@yahoo.com Terima kasih ^,^

      BalasPadam
    89. salam..kak saya sekarang berada di Seberang Prai Pulau Pinang..macam mana nk mohon utk guru ganti kt area saya..

      BalasPadam
    90. salam..saya ezad..sekiranya lepasan degree tapi bukan dalam bidang pendidikan adakah kita boleh sambung dalam bidang pendidikan..

      BalasPadam
    91. salam cikgu, sya baru habis dip. belom konvo, klu guna spm bole ke?

      BalasPadam
    92. @ieNaMaaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    93. @ikhwanMaaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    94. @KhairulWaalaikumussalam.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    95. @anita shima Waalaikumussalam. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    96. @ashira yusranWaalaikumussalam. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    97. @Meaningful QuotesMaaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    98. @farhanaWaalaikumussalam. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    99. @nur khairiyahWaalaikumussalam. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    100. @kassim rashidSalam. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    101. @mohdraffieWaalaikumussalam. Terima kasih.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    102. @raffi abdulWaalaikumussalam.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    103. @kin Salam kenal syikin.. Waalaikumussalam.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    104. @Ezad Waalaikumussalam.. Mohon ke PPD berhampiran.

      BalasPadam
    105. @ina Waalaikumussalam.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    106. @asma si bulat Waalaikumussalam.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    107. @zz Waalaikumussalam.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    108. @cue Waalaikumussalam.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    109. @amaniAmar Waalaikumussalam.. Maaf lambat respon.. Mohon muat turun melalui pautan yang saya letak dalam tulisan di atas. Semoga berjaya :')

      BalasPadam
    110. salam..kalau lepasan degree engineering nak apply guru sandaran sementara dapat kerja tetap boleh ke ye?

      BalasPadam
    111. nak contoh resume. antar ke suraya_su90@yahoo.com.
      ingat nak mintak sebelum dapat kerja

      BalasPadam
    112. assalam.. akk.. bley email cth resume x ?
      adalea.rose@gmail.com

      BalasPadam
    113. assalam..

      boleh email kan cth resume tak ?

      adalea.rose@gmail.com

      BalasPadam
    114. assalam.. akk.. bley email cth resume x ?
      adalea.rose@gmail.com

      BalasPadam
    115. salam ..sori ganggu..saya nak tanye..kalau saya ambik course yang x bukan pendidikan boleh apply ke?saya ambik course eng..smntara dpt keje lain saya nk try jadi guru ganti..

      BalasPadam
    116. tolong emailkan resume....email izam215@gmail.com

      BalasPadam
    117. Nak contoh resume jugak boleh? Amyraadnan93@gmail.com

      BalasPadam
    118. Tolong emelkan resume boleh? :) amyraadnan93@gmail.com

      BalasPadam
    119. Nak contoh resume jugak boleh? Amyraadnan93@gmail.com

      BalasPadam
    120. salam akak..nak contoh resume buleh?

      BalasPadam
    121. salam..akak..nak cth resume buleh? forward di hafizahnur90@gmail.com

      BalasPadam
    122. Salam akak..nak contoh resume jugak boleh? miera_princess91@yahoo.com thanks in advance :)

      BalasPadam
    123. ssya nak jga cth resume....ayumiey83@yahoo.com

      BalasPadam
    124. lepasan degree comp science dan sudah bekerja tetap di tadika. tengah ambil 2nd degree early chilhood education. kalau berhenti dan cuba mohon guru ganti ni berbaloi x?

      BalasPadam
    125. salam...saya nak minta contoh resume boleh? saya dahulukan dengan ucapan terima kasih :-)

      ctaisiah_ms@yahoo.com

      BalasPadam
    126. sy bru abis stdy kt upsi..so smntra grad sy nk apply guru ganti..bole mis bg contoh resume..tq eddihuda@gmail.com

      BalasPadam
    127. sy bru abis stdy kt upsi..so smntra grad sy nk apply guru ganti..bole mis bg contoh resume..tq eddihuda@gmail.com

      BalasPadam
    128. mc ada pengambilan guru ganti ke sekarang? tp apa pun ble minta contoh resume kaka? tolong email ke malsonemedil@yahoo.com. makasi

      BalasPadam
    129. nak contoh resume..iznu93@hotmail.com

      BalasPadam
    130. assalam nice blog..
      bleh x nk copy resume
      emai:shazmirafarah@yahoo.com

      BalasPadam
    131. assalam nice blog ...
      bleh x nk copy resume
      email:shazmirafarah@yahoo.com

      BalasPadam
    132. Assalamualaikum....saya nk contoh proposal kamu boleh... saya nk cuba mohon guru sandaran sementara menunggu panggilan sambung ijazah..
      amirrul.muhammad@yahoo.com

      BalasPadam
    133. Assalamualaikum...saya nk contoh proposal kamu boleh sbb saya ingin mencuba utk apply guru sandaran tidak terlatih ini sebelum saya di panggil utk sambung ijazah.
      amirrul.muhammad@yahoo.com

      BalasPadam
    134. salam nk tnye...Guru Sandaran nie boleh mohon bile2 masa ke?or ade tempoh permohanan.... kelulusan diploma buleh mohon ke?

      BalasPadam
    135. Salam blogger..sy nk cnth resume blh x....ni email sy... ainnkhir@gmail.com

      BalasPadam
    136. Klik butang MUAT TURUN untuk dapatkan contoh resume :)

      BalasPadam
    137. Assalamualaikum..sis..nak mtk contok resume..
      sy lepasan degree..nak tny..kalu sy nk mohon..dokumen ape perlu sy bawak? SIs help me! :(

      BalasPadam
    138. Alaa..lupe nk bg email td..
      khalimahqu@gmail.com

      BalasPadam
    139. assalammualaikum..sis boleh x nk mintk contoh resume..sy lepasan degree..t.kasih sgt2..

      fafa_greenrose@yahoo.com

      BalasPadam
    140. emailkan kat saya boleh x contoh resume awk,,,
      norain_hussin91@yahoo.com

      BalasPadam
    141. boleh share contoh resume,,, feqry129@yahoo.com

      BalasPadam
    142. boleh share contoh resume??? feqry129@gmail.com

      BalasPadam
    143. saya baru call ppd kuantan semalam dia suruh hantar resume. tapi dia tak ada cakap pun nak nagi borang? saya lepasan stpm 2013 nk mohon guru ganti

      BalasPadam
    144. boleh share contoh resume?? :)
      sam_eee294@yahoo.com

      BalasPadam
    145. saya juga, ini email sabariyah.amin@yahoo.com

      BalasPadam
    146. ASSALAMUALAIKUM...sye berminat jgk nk mohon guru gnti..boleh awk share contoh resume.. nurrazlin.umt.edu@gmail.com

      BalasPadam
    147. akak.lepasan spm nak apply susah ke dapat eh?tp saya lepasan matrikulasi..mintak tolong akak bg sedikit respon.tq

      BalasPadam
      Balasan
      1. Ikut kekosongan di kawasan permohonan adik. Kena selalu ke PPD. All the best ! :)

        Padam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728