Header Ads

 • Latest Posts

  Beza Antara Istiqamah dan Konsisten

  Tadi pagi saya lagi berkejar-kejaran dengan masa, menyambut kedatangan nenek dan bergegas pula untuk janji temu dengan sahabat di zaman hingusan dahulu. Sambil-sambil sarapan tu, antara dengar tak dengar tutur kata ustaz dalam program Tanyalah Ustaz. Ada baiknya juga mak beli televisyen untuk diletakkan di ruangan dapur ni.

  Satu hal yang buat saya pasang telinga, bila ustaz tu bercerita tentang beza antara ISTIQAMAH dan KONSISTEN. Kebiasaannya bila orang tanya kita tentang makna 'istiqamah,' laju kita menjawab, "istiqamah itu konsisten." Ya, kan?

  Tapi menurut ustaz tu, 'konsisten' itu bila kita lakukan sesuatu secara berterusan, manakala 'istiqamah' pula saat kita melakukan sesuatu hal itu secara berterusan namun ada peningkatan dalam amalan tersebut. Sebagai contoh, dalam aspek sedekah, kita berterusan memberikan sedekah kepada tabung masjid namun jumlah sedekahnya meningkat seiring masa. Barangkali tahun ini RM 1, tahun hadapan boleh jadi RM 1.50.

  P/s: Sekadar perkongsian, mohan dibetulkanmana-mana yang salah...

  9 ulasan:

  1. Betul3...nice info. Terima kasih sudi berkongsi =)

   BalasPadam
  2. ohh baru faham beza dua tu

   mekasih gtau

   BalasPadam
  3. ha'a kan .. harap dpt istiqamah dlm smua perkara .. ameenn

   BalasPadam
  4. kali pertama aku dengar istiqamah itu konsisten... heheh

   nice sharing. =)

   BalasPadam
  5. terima kasih share info yg ringkas ni....
   benar juga pengisian entri awk kali ni.

   BalasPadam

  Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

  Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728