Header Ads

ad728
  • Latest Posts

    Beza Penggunaan Perkataan 'Baru' dan 'Baharu'

    Ramai orang keliru tentang penggunaan perkataa 'baru' dan 'baharu'. Ada sesetengah antara mereka berpendapat bahawa perkataan 'baharu' merupakan suatu kemunculan terkini. Tidak sama sekali. Ayuh kita fahami perbezaan antara kedua-dua perkataan ini.

    Perkataan
    Penerangan
    Baharu
    ·   Merupakan kata adjektif yang menerang tentang sifat.
    ·   Padanannya dalam bahasa Inggeris ialah, ‘new’
    Baru
    · Merupakan kata bantu yang selalunya digunakan untuk menerangkan konteks 'baru-baru' ini.
    ·   Padanannya dalam bahasa Inggeris ialah ‘just’

    Contoh penggunaan perkataan 'baharu' dalam ayat:
    Ayah membelikan basikal baharu untuk Zulaikha.

    Syazwan Safwan, alami terengganuku, blog pelancongan terengganu, melancong, pelancongan
    Contoh penggunaan perkataan 'baru' dalam ayat:
    Asyraf baru sahaja pulang dari Bandung.

    P/s: Bahasa jiwa bangsa.

    24 ulasan:

    1. Terima kasih coz sudi share tentang penggunaan baru dan baharu nie ^_^ Sekarang baru Wilma faham...Selalu just guna baharu jak...Padahal penggunaan tu salah...Hehehe

      BalasPadam
    2. @Dunia Wilma: sama-sama. betulkan yang biasa, biasakan yang betul :)

      BalasPadam
    3. ohhk.. baru tau nak guna gano. hehe. thanks cikgu! :D

      BalasPadam
    4. wah, boleh belajar bm lah kat sini ;)

      BalasPadam
    5. Kalau tanda karangan budak cina, mmg ramai guna baharu.. Dah explain pun guna tetap sama je..

      BalasPadam
    6. terima kasih share..boleh la bg thu adik kat umh tu

      BalasPadam
    7. entry ni bagus.. penat leeza ajar kat sek, budak tak dpt2.. goram mak dibuatnya.

      BalasPadam
    8. kihkih ..mcm tuh ke..saye men bedal jer bile wat ayat..

      BalasPadam
    9. @nadia: insyaallah :D

      @Leeza dayasari [santai leeza]: Yes dear, budak susah nak nampak. huu..

      @luqman zakaria: hehe, tak apa, lepas ni mesti ingat :)

      BalasPadam
    10. @Aisy Nasiha: SJK memang macam tu la nasibnya ;)

      @SyamimiNazifa: Haha.. boleh, sayang :)

      @inche hlovate: hehe sama-sama :)

      BalasPadam
    11. aah dikk ... ramai yg keliru .. even akak sendiri ;)

      BalasPadam
    12. cgu bm letak gmbar sape tu.haha

      BalasPadam
    13. dari Johor Bahru ke Kota Bharu singgah di Kampung Belum Baru.., penah dengar? ehhHHEe

      BalasPadam
    14. tq share ni... bertambah ilmu kak munna....

      BalasPadam
    15. @cikpinky: gambar kawan kite la cikgu pink :)

      @Wak Gelas™: hehe mujur datang..

      @munna; sama-sama kakak :)

      BalasPadam
    16. ada juga dengar pasal ni tapi ingat ingat lupa :)

      BalasPadam

    17. Assalamualaikum Tuan/Puan.

      Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
      Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

      KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
      Tour operator & Travel Agency

      Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

      Contact person : Amsyahril
      Mobile : +6285263007445
      E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


      BalasPadam
    18. penerangan ko terbalik,,,betulkan

      BalasPadam
    19. penerangan ko terbalik...betulkan

      BalasPadam
    20. baru=baharu. Rujuk kamus dewan.

      BalasPadam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728