Header Ads

ad728
  • Latest Posts

    Hukum Tidak Bayar Hutang Menurut Islam

    Hutang wajib dituntut walaupun tidak dibayar. Eh silap, Hutang wajib dibayar walaupun tidak dituntut. Ramai orang tanya, tapi jawapannya tetap sama, "berdosa bila kita berhutang tapi tak langsaikan hutang." Biasanya orang berhutag di waktu kesempitan, maka selepas ada kemampuan tu, usahakanlah bayar semula. Tak perlu bertangguh-tangguhan sebab ajal kita tak tahu bila. Diberi kekecualian jika  seseorang yang berhutang kerana keperluan namun saat dia perlu bayar itu ada malapetaka yang menyebabkan dia masih tidak berkemampuan untuk membayar, boleh ditangguhkan sehinggalah bila mampu, dia perlu bayar. Kesimpulannya, wajib bayar bila berhutang.

    P/s: Ada kelapangan ni, dating dengan UAI.

    8 ulasan:

    1. So true,
      hutang ni kalo bole time terdesak je la..
      pastu bayar cepat2, tangguh2 nanti lupa..
      -yg slalu menjadi masalah bile org yg berhutang ni buat2 lupa..
      sabar je la..

      BalasPadam
    2. kalau dah berhutang memang wajib bayar. kesian dkt org yg kita berhutang tu

      BalasPadam
    3. adakala kan... org yg beri hutang yg segan nk meminta hutang bila ianya benar2 terdesak / kesempitan.

      BalasPadam
    4. Ramai yang berhutang buat2 lupa je...walaupun seposen tetap bayar...

      BalasPadam
    5. @Rozuan Ismail
      masing2 ada kepentingan sendiri :)

      @zt-zati
      yes, kita sendiri kadang2 terlupa kalau
      orang tak ingatkan.. huhu~

      BalasPadam
    6. @Leeza dayasari [santai leeza]
      betul. tambah2 lagi kalau org yg rapat dengan kita :)

      @tiga minit
      exactly :)

      BalasPadam
    7. Kdang kadang nak berhutang pon serba salah ^^

      BalasPadam
    8. memang hutang wajib dilangsaikan... tak boleh tak bayar..

      BalasPadam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728