Header Ads

ad728
  • Latest Posts

    Cara Kira BMI (Body Mass Index) / IJT (Indeks Jisim Tubuh)


    Perempuan memang sensitif bila disentuh mengenai berat badan. Selera makan yang melampau dan tidur yang berlebihan jika dibandingkan dengan sebelum ini telah membuatkan berat badan naik dengan rancak. Pertambahan 9 Kg dalam masa 2 minggu memang bikin hati gelisah. Tapi bila jenguk BMI, masih normal, tetap susah hati.

    Bagi memudahkan rujukan saya atau rakan-rakan, saya tempek cara nak kira BMI ni. Kalau nak kira manual, memang jenuh. Tambah-tambah lagi sekarang cikgu-cikgu pun kena periksa BMI murid seorang demi seorang. Sekarang, ada lagi yang nak pertikai gaji guru naik? Lempang laju-laju nanti!

    Kalau nak kira sendiri, guna rumus ni, indeks jisim tubuh = Berat (kg) / [Tinggi (m) x Tinggi (m)]. Orang yang mementingkan kesihatan diri pasti akan ambil berat tentang BMI ni.

    Tengok pula kita berada dalam kategori mana. Bila dah tahu tu pandai-pandailah ambil tindakan susulan, kurang atau tambahkanlah yang sepatutnya. 

    Panduan pengiraan BMI
    Kurang daripada < 18.5 
     Kurang berat badan
    18.5 hingga 24.9 
     Berat badan unggul
    25 hingga 29.2     
     Berlebihan berat badan
    Lebih daripada > 30 
     Obesiti

    P/s: Kesulitan amat dikesali. Saya tahu para guru sedang memerlukannya. Maaf atas ralat yang berlaku.

    25 ulasan:

    1. ekekeke.. dpat berat badan unggul ekekeke..

      BalasPadam
    2. tgh gigih menurunkan berat badan skrg ni

      BalasPadam
    3. kurang berat badan,,camne nak gemok eh,,ngeee

      BalasPadam
    4. unggul jugak. huhuhu..

      kak yu amik major & minor gpo eh kat ipg? :D

      BalasPadam
    5. Alamak berlebihan berat plk...

      BalasPadam
    6. berlebihan berat badan!!! adoi.. nak kena turunkan berat ni..hahaha

      BalasPadam
    7. @munna
      kita cuba, tapi tak berapa nak gigih. guane tu? huhu..

      @HeNRieTTa JoSe
      welcome (:

      BalasPadam
    8. @Hansyirah Takezur
      ambil bm, pj, psk.. why dear?

      @iszieylyanziy
      kalau yg susah, memang betul susah,
      roomate kita pun tak naik-naik.. huu~

      BalasPadam
    9. @Boni JLL3
      tipu la lebih ;p

      @Nazayiena
      lebih banyak ke lebih sikit? ^^

      @Mr.Clive
      serius??

      BalasPadam
    10. hee.. takde pape. saja tanya. patutlah ayat mcm cikgu bm. wink2. :)

      BalasPadam
    11. aiyaak..lebih berat badan..sape nak skit?

      BalasPadam
    12. salam..thanks awak sebab sudi follow blog sy..tapi atas sebab yang tak dapat di elakkan, sy terpaksa menukar link blog saya..
      mohon maaf atas kesulitan..

      http://www.rosnajihahahmad.blogspot.com.

      keep in touch sahabat blogger..

      BalasPadam
    13. BMI ni boleh guna utk kucing sy x? hehe..

      BalasPadam
    14. x tau la unggul ke x unggul ni.. hhehehe

      BalasPadam
    15. @ROSNAJIHAH
      okkay nanti kita ke sana (:

      @syazwan safwan
      Hahaha nampak sgt tipu, lebih brapa gram?;p

      @Hansyirah Takezur
      Haha.. kalau cikgu BI pun,
      kebanyakannya akan guna bahasa Melayulah sayang ^^

      BalasPadam
    16. @ejulz
      sentiasa unggul ;D

      @Iffah Afeefah
      Good ! ^^,

      @Akhelaken
      kalau kucing tu dah dewasa,
      boleh kot.. hi3 ;p

      BalasPadam
    17. harini saya masih obese :'(

      BalasPadam
    18. @Mr.Clive
      serius ke? macam tak percaya.
      Huhuuu..

      BalasPadam
    19. berat badan unggul...terbaikkk.....:)

      BalasPadam
    20. berat badan unggul...terbaekkk.....:)

      BalasPadam
    21. Senang pakai kalkulator BMI camni, tak perlu mengira bagai :)

      BalasPadam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728