Header Ads

ad728
  • Latest Posts

    Budaya Masyarakat Melayu; Suka Jaja Cerita?

    Bila orang pakat balik kampung ni mulalah bilang kelkatu di siling. Update status Facebook laju-laju sampai orang naik meluat. Kemudian... Jom conteng blog! Baik, sekarang kita bercakap tentang budaya orang Melayu. Melayu, sayang. Bukan Cina, bukan India. Bukan.

    Perasan atau tidak, masyarakat kita ni suka sangat sebar-sebar cerita. Agen penyebaran nampak gayanya. Mahu ambil beratlah kononnya. Bila ketat mulut semangat nak cerita tentang sesuatu/seseorang tu, ada pula ayat ni pada hujungnya, "tapi jangan bagitahu orang lain, setakat pengetahuan kita-kita sahaja ni." Amboi, ayat penyedap hati! 
    Kebiasaannya cerita tu takkan terhenti di situ. Cerita tu akan diceritakan pula kepada orang lain dengan memetik skrip yang sama pada hujungnya, "tapi jangan bagitahu orang lain, setakat kita-kita sahajalah ni." Alahai, comel bukan? Dan begitu jugalah seterusnya cerita itu akan disebarkan. Hasilnya, semua orang tahu. Bukan setakat kita-kitalah kan?

    Jadi mulai saat ini ayuh kita jangan sibuk-sibuk tentang hal orang lain tambah-tambah lagi dalam menyebarkan keburukan orang. Kalau nampak orang buat keburukan, tegurlah, tak perlu jaja cerita satu taman. Tegur menegur dengan cara yang betul tu kan comel, dapat pahala lagi.

    P/s: Mengumpat adalah haram.

    23 ulasan:

    1. @Iffah Afeefah
      bukan senang nak cari yang memang
      boleh simpan rahsia (:

      BalasPadam
    2. ahaaaa... akus etuju ini. kekeke. Eh.. kdanag3 aku ada juga buat sebegini.. tapi itu dulu,.. sekarang tak. Aku lagi suka diam. hehehe. =)

      BalasPadam
    3. qibah.. mengumpat. paling susah di kawal..

      BalasPadam
    4. Hello! After visiting your blog, I invite you to join us in the "International Directory Blogspot"
      For this is the very simple, just follow our blog, enter your Country, your blog url, and you will automatically integrate into the Country list.
      We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world to share with us the different passions, fashion, paintings, artwork, photos, poems and so be able to find in other countries people with similar passions.
      I think this community could also interest you.
      Have a great day with the hope that you follow our blog "Directory".
      After your approval to join us, you will receive your badge
      Regards
      Chris
      To find out, click on the link below:
      http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

      BalasPadam
    5. yg x baik , kita tegur dgn cara yg baik , kalau hal2 peribadi org x melibatkan org lain dan kita , kita jgn sebuk2 ..
      ada masa2 kalau ada hal yg perlu kita cakap / bertahu / tegur haruslah , x kan nak diamkan aje kan .. x baik pula .. maklumlah hidup bermasyarakat begini lah ..

      BalasPadam
    6. dari A ke B ,dari B ke C ..dan selanjutnya sampai ke anak cucu camtuh kan..
      hurm..biasalah "KITER-KITER AJE"
      hehhehehe

      BalasPadam
    7. @reenapple
      diam tu kadang2 hikmah, kadang2 bala (:

      @SyamimiNazifa
      yuhuuu (:

      BalasPadam
    8. @ieda
      betul, tegur empunya badan yang buat
      kta tak selesa (:

      @Nong Andy
      setuju... ^^

      BalasPadam
    9. part yg best tu" tapi jgn beritau orang lain"..yg tu la yg nak beritau sgt!

      BalasPadam
    10. @whitecappuccino
      senyum.. hehe

      @CikZaitul
      tak berapa nak kiter2 la kan baby? hehe..

      BalasPadam
    11. Moga-moga kita tatergolong dlm kalangan itu.takot sangat:-(

      BalasPadam
    12. Salam kenalan from shah.. entri yang menarik..shah singgah blogwalking sini..Rajin-2 singgah la blog shah ye.. :D

      Entri Terbaru: 1. Pertandingan Blog HPM 2012 2. Metered Earnings Nuffnang Pertama Shahamri.com

      BalasPadam
    13. engumpat adalah haram!!!
      point penting tu..
      ehehhee

      BalasPadam
    14. hee ayat fofuler tu .. hee..

      BalasPadam
    15. @shahamri.com [SA]
      Salam kenal.. terima kasih,
      insyaallah akan terbang ke sana :)

      @snf
      pernah tergelincir namun didoakan
      kita dapat menghindar..

      BalasPadam
    16. @nazirah
      sangattttt hehe ^^

      @mie
      sememangnya penting (:

      BalasPadam
    17. Salam..mintak jasa baik anda semua yang berkelapangan untuk Vote for www.eqbalzack.com in DiGi WWWOW Awards 2012 : Blogger of The Year (VOTE TIAP2 HARI TAU)

      Thanks guys for your helps...really appreciate it! LOVE U lah..:p

      BalasPadam
    18. Salam..mintak jasa baik anda semua yang berkelapangan untuk Vote for www.eqbalzack.com in DiGi WWWOW Awards 2012 : Blogger of The Year (VOTE TIAP2 HARI TAU)

      Thanks guys for your helps...really appreciate it! LOVE U lah..:p

      BalasPadam
    19. manusia memang anti dengan word 'jangan'. so, hati-hati :D

      BalasPadam
    20. salam

      aha, kalau sy ckp, sy mmg kurang suka sikit dgn sikap org kampung y melayu ni...miskin dari serba serbi, tu pun sibuk nak mengumat sana-sini

      sori , teremosi...tp mmg geram pun..huhu

      BalasPadam
    21. @sissyira
      bukan masalah melayu kampung my dear,
      mana2 melayu tak terkecuali ^^

      @~cik atin~
      you're right my dear..

      @Edy Zaidi
      Inshaallah.. :)

      BalasPadam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728