Header Ads

ad728
 • Latest Posts

  Praktikum 3 | Sekolah Kebangsaan Ringlet

  Bertapa di Ringlet kurang lebih 3 bulan. Berpraktikum di Sekolah Kebangsaan Ringlet yang terletak dalam daerah Cameron Highlands, kira-kira 20 minit dari Berinchang. Memang indah di sini walaupun duit akan mengalir laju. Perbelanjaan meningkat, kos sara hidup agak tinggi berbanding di tempat saya. Ya, saya faham, di sini tempat tumpuan pelancong dan sumber sukar untuk diperolehi.

  Kehidupan di sini terlalu asing bagi saya namun saya cuba untuk menyesuaikan diri. Terasa asing di bumi sendiri bila bangsa Melayu menjadi golongan minoriti di tempat saya tinggal. Kiri kanan India dan Cina, ada ketikanya Orang Asli. Jarang sangat ketemu Melayunya. Setiap hari saya akan merindui kampung halaman saya; di mana saya dapat menghirup udara segar tanpa ancaman bau colok dan sebagainya.

  Azan memang tak kedengaran, pusing-pusing nanti kuil juga yang akan dijumpa. Betul kata orang, kita tak akan menghargai nikmat yang ada selagi kita sedang menikmatinya. Saat kita kehilangan, barulah kita sedar akan sebuah nikmat yang terkadang kita lupa untuk bersyukur. Dalam kekurangan yang ada, saya pasti ada banyak juga lebihnya, dan saya sedang berjalan mencari kelebihan itu.

  P/s: Saya masih lagi merasakan adanya bahagia.

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728