Header Ads

ad728
 • Latest Posts

  Nak Salahkan Siapa Kalau Kau Sakit?

  Tahu tak sakit tu apa? 
  Soalan ni macam soalan nak minta pelempang. Serius. 

  Luka di jari nampak berdarah, luka di hati nampak apa? Tak nampak apa-apa, cuma nampak dia terduduk dengan mata terpejam paksa, dahi berkerut-kerut dan mulut separuh ternganga. Biar orang kata dia tak cantik ketika tu, dia tak peduli, yang dia tahu, dia sedang sakit, menahan sakit. 

  Saya pernah rasa sakit, tapi saya tak tahu sama ada sakit saya itu sama atau tidak dengan sakit yang dia tanggung. Sakit tu ada kat mana-mana. Walau tak cari, kadang-kadang terjumpa. Kalau lari, kadang-kadang makin menghampiri. Memang kita akan jadi bahan uji kaji yang akan sentiasa diuji. Kadang-kadang kita rasa kita dah buat dengan sempurna, kita dan cuba yang terbaik, kita dah memberi terlalu banyak. Sebab tu kita rasa amat sakit dan kecewa sekiranya apa yang berlaku itu tak seperti yang kita harapkan. 

  Dalam masa tu kita sering letakkan kesalahan pada yang lain tanpa lihat cermin yang tergantung di dindang; ya, cermin diri sendiri terlebih dahulu. Kenapa? Sebab kita tak boleh sesenang mengubah rentak yang lain, tapi kita boleh ubah suai diri kita sendiri. 

  Nabi s.a.w bersabda: "Tidak ada seseorang Islam yang ditimpakan sesuatu yang menyakiti, iaitu penyakit atau lainnya, melainkan Allah gugurkan dengan sebab itu dosa-dosanya, sebagaimana pokok menggugurkan daunnya (pada musimnya yang tertentu)." - 
  Abdullah bin Mas'ud r.a
  Kita punya kelemahan, akuilah. Ambil masa untuk renung dan muhasabah diri. Bukan bazirkan masa untuk mencari salah dan masalah orang lain seterusnya menyalahkan mereka. Mereka tak salah jika mereka bahagia dengan hidup mereka, mereka punya hidup mereka yang tersendiri. Asal mereka tidak melanggar hukum tuhan, biarkan. 

  P/s: Siapa kita untuk kecewa bila kita tak diterima dalam hidup seseorang?

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728