Header Ads

ad728
 • Latest Posts

  Makna Kosa Kata Dalam Lagu Aku Maafkan Kamu

  Lagu yang Famous Amos dikongsikan di Facebook sekarang ialah lagu Aku Maafkan Kamu. Eh, lupa nak bagitahu, itu hari saya nampak ada Famous Amos di KB Mall! Lambat betul. Baik, balik ke topik lagu dendangan Jamal Abdillah dan Malique.

  Lagu ni mula-mula saya dengar tu macam lagu pendodoi tidur la sebab dia bagi saya dengar lagu tu masa saya sedang mamai nak tidur. Tapi bila naik kereta sama-sama sebelum sampai ke Cameron, dia asyik ulang lagu sama, baru rasa nak hayati. Boleh tahan. Tercabar roh semantik dalam otak.
  Intro entry ni panjang sangat? Sekeh segugus! Eh, abaikai gambar budak tak cukup gigi kat atas tu, dia sedang teruja grooming kuda dengan Datin Z tu. Kalau ada yang tak tahu tentang lagu yang sedang diperkatakan, sila ke bilik abang Youtube. Lagu tu saya tak tahu bagus atau tak sebab saya tak belajar selok-belok muzik. Tapi lagu tu menarik. Kenapa? Sebab lagu ni banyak pengajaran. Contoh? Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara. Lagi, dengarlah sendiri.

  Saya tampilkan kosa kata yang telah buat penyiul lagu ni tergaru-garu kepala macam dah naik kutu 125 ekor. Nah:-
  1. Kopak; pecah.
  2. Daktil; jari tangan.
  3. Batil; tidak benar
  4. Isolasi; pengasingan.
  5. Dalil; keterangan yang menjadi bukti sesuatu kebenaran.
  6. Aspirasi; Keinginan yang kuat.
  7. Paksi; garis.
  8. Guni; karung.
  9. Halusinasi; pengalaman melihat sesuatu yang sebenarnya tidak wujud akibat gangguan fikiran.
  10. Ihsan; perbuatan yang baik.
  11. Artileri; pasukan tentera yang bersenjata meriam.
  12. Jitu; tepat.
  13. Rahi; berahi.
  14. Hak Miranda; hak yang dikeluarkan oleh Mahkamah Agung di Amerika yang memberikan hak kepada pihak tertuduh untuk berdiam diri di luar mahkamah.
  P/s: Diri kita punya banyak kelemahan, jangan sesenang hati sesedap rasa menghukum situasi sebab banyak ketika kita rabun dan buta untuk menilai sebuah kemuliaan.

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728