Header Ads

ad728
  • Latest Posts

    Laman Sesawang IPGKTAA Digodam

    Semalam dikejutkan dengan berita melalui status Facebook Naib Yang diPertua 1 Jawatankuasa Perwakilan Pelajar tentang Laman sesawang rasmi Institut Pendidikan Guru Kampus Tengku Ampuan Afzan yang telah digodam. Kali terakhir saya masuk ke laman tersebut ialah dua minggu yang lalu untuk semakan keputusan akhir semester.

    Bila masuk ke laman tersebut semalam, rasa sedih, memang benar laman tersebut telah digodam. Saya pernah jadi legasi pembangunan laman sesawang tersebut beberapa tahun dahulu. Mungkin sebab itulah saya rasa terkilan bila laman tersebut digodam. Membangunkan website, bukanlah sesuatu yang mudahMasa tu rasanya laman tersebut masih menggunakan PHP-fusion sebelum bertukar kepada Joomla seperti sekarang.

    Sempat menghubungi webmaster, beliau menyatakan bahawa ini bukanlah kali pertama laman tersebut digodam. Minggu lepas pun sudah berlaku kes umpama ini dan kali ini penukaran semua kata laluan akan dilakukan. Penyelenggaraan rapi sedang dilaksanakan dan laman ini akan pulih seperti biasa dalam masa terdekat.

    P/s: Hargai usaha orang lain.
    Update: Sudah pulih petang tadi, alhamdulillah.

    15 ulasan:

    1. macam mn diorang godam ek?

      nasib baik webmaster pon aktif..boleh baiki mudah2an...:)

      BalasPadam
    2. masih ramai hacker yg tidak beretika diluar sanakan..

      BalasPadam
    3. time cuti dh xde keje ni la keje hacker buat =.="

      BalasPadam
    4. @Najwa Frankenstein
      Ada kemungkinannya apa yangkau cakapkan tu wa :)

      BalasPadam
    5. @Juliet_iRa~"
      Dia masuk akaun then tukar template kot, bahan-bahan masih ada..

      BalasPadam
    6. huhu..laman IPG pun digodam..takde keje sungguh..

      kagumlah! peneraju laman sesawang ipg sendiri...thee

      BalasPadam
    7. aduhai.. kita yg tgk pun rasa sedih.. inikan pula org yg membangunkannya..

      BalasPadam
    8. @Ila Aqilah
      Bukan takde kerja ila, penggodam tu
      banyak lebih masa kot, huhu~

      BalasPadam
    9. @Hanis Azla
      Hakikat yang perlu diterima: tak semua
      orang akan menghargai usaha kita :)

      BalasPadam
    10. ish2..mcm2 la org zaman skrg ni..

      BalasPadam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728