Header Ads

ad728
  • Latest Posts

    Hitung Kira kebaikan dan Keburukan Orang Jom!

    Sekiranya nak hitung kebaikan, ada sahaja, berjuta-juta. Kalau nak hitung keburukan pun ada juga, beberapa. Lumrah manusia, ada lebih dan kurangnya, ada kuat dan lemahnya, ada baik dan buruknya. Tapi lumrah manusia juga lebih suka bercerita tentang keburukan orang. Kebaikan yang beribu-ribu tu kadang-kadang dipandang sepi dek kerana kesalahannya yang satu. Adilkah?
    [HoneymoonIekaabid]

    Lumrah manusia yang ketiga, suka akan puji-pujian. Tapi ini bukan alasan untuk kita mudah perasan dan membangga diri. Bukan mahu kebaikan kita disebut-sebut namun cukuplah bila kehadiran kita dirasai dan disenangi. Tak rugi bercerita tentang kebaikan orang, tak rugi bercerita tentang benda yang baik-baik.

    Tidakkah lebih harmoni saat rakan kita mendengar khabar tentang kita yang memuji kebaikannya? Jika nak dibandingkan dengan orang bercerita tentang kita yang suka bercerita tentang keburukan orang lain? Tepuk hati, tanya minda. 

    P/s: Nak tengok episod terakhir Cinta Elysa. Tapi tiba-tiba teringat Shanas. Blog Shanas ni lain daripada yang lain. Tak percaya? Jom jenguk!

    14 ulasan:

    1. Keburukan org memang best kita jaja.... Kita kena belajar guna mulut dgn baik sebelum kena tarik balik nikmat tu....

      BalasPadam
    2. yup . amat tak suka kawan yang memburukkan kawannya sendiri .
      mcm takde life je -_-'

      BalasPadam
    3. @Saddila
      Bukan tak ada life dear,
      Cuma tak ada kerja laen dah tu, hehee :)

      BalasPadam
    4. sebelum nak jaja keburukan org cuba cari keburukan sendiri. perbaiki diri dulu.



      ehem-ehem macam kenai link blog tu.. Thanks la. Terharu ai huhu .. (:

      BalasPadam
    5. @shanas ishak
      Hehe entahla, link blog sape ea??
      :P Wlcome dear ! :)

      BalasPadam
    6. manusia skrg mmg asal benda negatif mesti nak sibok, benda positive tak suka pulak. huhu

      BalasPadam
    7. @Kira Kekuri
      Setuju.Yang buruk tu lah yang nak
      dijaja satu dunia :)

      BalasPadam
    8. hak ah..kebaikan tu susah nak nampak

      BalasPadam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728