Header Ads

ad728
 • Latest Posts

  Bukan Manja Gedik Mengada-ngada Selalu Nak Berteman

  Dia cakap saya gila bila selalu nak berteman walau ke mana mata menghala. Tolong buang perkataan tandas dan bilik air sekiranya anda terbayangkannya pada saat ini.

  Betul juga kata pujangga, jangan cepat menghukum orang sebab apa yang kita lihat pada seseorang itu, bukanlah gambaran dia pada keseluruhannya. Misalnya orang yang pakai comot dan selekeh tak semestinya miskin dan tidak berharta.

  Baik, kembali pada akar cerita. Teman. Keseorangan. Teman tak semestinya menemani dan alone tak semestinya lonely. Fokus macam dah pecah, tercapah. Saya sendiri dah tak tahu apa yang saya tulis. Maaf kalau tak jelas. Banyak orang, banyak ragam. Ada yang jenis suka hidup berteman, ada yang yang jenis suka hidup keseorangan.

  Saya sendiri dalam banyak ketika memerlukan teman meskipun hanya untuk mendengar angin sepi. Contohnya saya cukup selesa bila roomate saya ada untuk temankan saya walaupun hanya duduk bersama tanpa sepatah kata. Sekurang-kurangnya dia ada untuk ingatkan saya tentang waktu solat, tugasan dan ulangkaji saat saya leka menghadap komputer riba.

  Tapi bukan sepanjang-panjang hidup saya yang singkat ini saya manja gedik mengada-ngada nak selalu berteman, ada kalanya saya perlu berkeseorangan, saat saya rasa tiada siapa yang faham saya dan saat saya rasakan setiap kata dan geri saya akan menyakitkan semua di sisi saya.
  Sesiapa nak berteman dengan para malaikat yang mulia akhirat nanti, jom jadi mukmin yang mahir baca Al-Quran!
  P/s: Roomate, aku rindu!

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728