Header Ads

ad728
 • Latest Posts

  Pilih Jalan Untuk Menyerah

  Semalam. Ya, semalam kawan saya datang KB. Memang gembira tapi susah hati sebab hujan lebat di rumah saya. Tapi kalau hujan turun ni jangan kutuk sebab Tuhan tak turunkan hujan untuk sia-sia, kalau tuhan bagi kemarau sepanjang tahun, macam mana?

  Dikhabarkan dari Aisyah r.a mengatakan bahawa Rasulullah s.a.w apabila melihat hujan, baginda berkata:”Semoga hujan yang bermanfaat.” - al-Bukhari

  Ajak cinta hati saya pergi sama supaya saya tak mengarut pilih jalan nak cari kedai. Redah hujan lebat. Bila masuk kawasan Kubang Kerian, cuaca cerah. Jalan pun kering. Tak nampak gaya nak hujan. Alhamdulillah. Tak perlu berpayung ke sana sini. Bukankah itu memudahkan urusan? Jadi jangan kerana ujian yang sedikit kita kita memilih jalan untuk menyerah. Jangan kerana duka dan sedih yang sesaat membuat kita terduduk sepanjang masa.

  Tuhan tak sediakan kesulitan sepanjang masa. Tuhan juga tak sediakan kesenangan sepanjang masa. Jadi tak perlu fikir untuk menjadi loser. Semua tu akan datang berselang-seli, kita yang seharusnya bersedia dan bijak menghadapinya. Berlapang dadalah. Semuanya ada hikmah.

  P/s: Kesedihan itu umpama hujan, selebat manapun menyembah bumi, pasti akan ada redanya.

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728