Header Ads

 • Latest Posts

  Melayu Ketinggalan Akibat Dokumentasi

  Lama benar tak jenguk blog. Sibuk mungkin. Boleh jadi malas. Tapi ketepi sahaja, nyatanya saya ada. Terus berada dalam ruang lingkup munsyi, akhir-akhir ini saya sering diingatkan tentang menulis, tulisan, penulisan. Pada saya semuanya adalah menjurus kepada pendokumentasian. 


  Melayu. Campuran pelbagai, banyak peninggalan, akhirnya jadi warisan. Namun ramai mana yang menghargainya? Bukan minta diagung, namun sekurang-kurangnya janganlah diperlekehkan. Saat mencari bahan untuk rujukan pembelajaran, saya banyak jumpa penulisan orang  Inggeris, jika jumpa dalam bahasa serumpun pun, kebanyakannya penulisan orang Indonesia. Di mana orang Melayu kita?

  Mat saleh, sekecil-kecil sesuatu direkod dan disimpan, apatah lagi sebesar-besar penemuan? Orang-orang lama kita dahulu banyak tinggalan, bermula daripada bait mendodoi bayi hinggalah ilmu pertahanan diri. Tapi semuanya seolah-oleh senyap, lenyap. Ditinggal zaman?

  P/s: Antara Silat dan Taekwando? Tepuk dada, tanya selera.

  6 ulasan:

  1. takkan melayu hilang di dunia. hehehe.. =)

   BalasPadam
  2. Adakah kerana masyarakat Melayu kita sendiri yang kurang membaca menjadi penyebab dokumentasi kurang dihasilkan? Apabila tiada yang sudi membaca maka, keghairahan untuk didokumentasikan pun turut kurang..

   Apa pun, setuju dengan entri ni..

   BalasPadam
  3. betul2..sejarah sndri kdang xdhargai

   BalasPadam
  4. sayang itu terlalu halus untuk di perlihatkan..

   BalasPadam

  Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

  Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728