Header Ads

ad728
 • Latest Posts

  Maksud Lagu Tolong Ingatkan Aku : Ana Raffali

  Ana raffali, ana rafalli, bertudung, kahwin,ana raffali bertudung
  Kita ketepikan dulu tentang bantahan kejuaraan lagu Tolong Ingatkan Aku di AJL lepas sebab pada saya bila rumah dah siap, pahat tak seharusnya berbunyi apatah bagi bila awal-awal dikatakan keputusan juri adalah muktamad. Tapi sekarang saya dah jatuh cinta dengan lirik lagu Tolong Ingatkan Aku. Ketinggalan zaman betul! Jom selami makna lirik lagu tersebut:-

  Jangan disusun kata-kata penamat, jangan disebut baris ayat keramat, biar lenyap diserap sunyi, biar senyap yang tak menyepi..
  Ungkapan kita putus umpama ayat keramat yang mampu menghancurkan hati yang bercinta. Jangan kata apa-apa yang mungkin memudaratkan keadaan, lebih baik diam tapi bukan untuk menarik diri, menyepikan diri dari hubungan itu. Sebaliknya berikan ruang dan masa untuk memikirkan dengan tenang.

  Tolong ingatkan aku kisah kau tersedar dengan saku penyeluk masa, kau dampingi aku setiap detik jantungku berdetak, setiap nota jiwaku berlagu-lagu
  Semua orang boleh ungkap kata sayang tapi belum tentu dapat buktikan. "kau" sanggup menyeluk masa, mencari dan mencuri detik hanya untuk dampingi "aku" selagi hayatku ada, untuk setiap nota dalam lagu yang mengiringi hidupku. Kiranya, penyeluk masa ini dapat diimaginasi sebagai seseorang yang mempunyai waktu yang banyak dalam poket yang boleh digunakan sesuka hati. Dan hatinya mahu menghabiskan waktu dengan orang yang dia sayang.

  Mari patahkan papan markah lama, mari padamkan buku tiga lima, biar luka sembuh sendiri, biar lupa ditebus hari
  Jangan kira kalah menang, jangan berkira atau rasa berhutang/menghutang dengan orang yang kita sayang dan sayang kita. Biar masa memulihkan keadaan.

  Bila marah merasuk minda, kecewa menyelubungi jiwa, aku lupa
  Kita lalai, leka, alpa bila kita biarkan emosi, perasaan negatif menguasai pertimbangan.

  Tolong ingatkan aku kisah ku tersedar, dengan kasih memeluk rasa. Ku teringatkanmu setiap detik jantungku berdetak, setiap nota jiwaku berlagu-lagu
  Kadang-kadang kita tak sedar betapa kita sayang akan seseorang sehinggalah kita berani berdepan, berlaku jujur dengan perasaan sendiri. Sesetengah orang hidup menafikan rasa kasih atau cinta pada seseorang atas sebab-sebab berbeza, malu, takut, ego, marah dan sebagainya. Dan kita sedar bahawa kasih sayang itu ada dan dapat dirasa hanya bila dia tiada disisi dan kita masih memikirkannya.

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728