Header Ads

ad728
  • Latest Posts

    Terkini: Krisis dan Darurat di Mesir, Butakah Kita?


    Sila tutup akhbar yang sarat dengan kontroversi artis, hilai tawa pilihanraya dan kekalutan sektor sukan. Buka mata dan segala deria untuk isu global yang dibisukan media kita. Sama-sama kita sebarkan berita perjuangan orang-orang kita di sana yang sememangnya memerlukan doa daripada kita. Hanya itu senjata kita dari kejauhan.


    Kenapa Berlakunya Krisis dan Darurat di Mesir?
    Pada pemahaman saya, rakyat cuba membuat revolusi menentang pemerintahan Hosni Mubarak, seorang pemerintah diktator yang merupakan kroni Amerika Syarikat. Hosni Mubarak merupakan pemerintah yang sering merampas harta rakyat. Kejam? Semestinya.

    Kesan daripada Krisis dan Darurat di Mesir?
    Pastinya bukan kenaikan minyak, tapi kesan daripada penunjuk perasaan yang berlaku, mesir diisyhtiharkan darurat. Pembunuhan berlaku di mana-mana. Ayuh lihat kesannya:
    1. Rusuhan berlaku hampir seluruh mesir khususnya Iskandariah, kaherah dan Suez;
    2. Pelaksanaan perintah berkurung pada waktu malam;
    3. Banyak bangunan dan kereta dibakar oleh penunjuk perasaan;
    4. Lapangan terbang, balai polis, dan penjara diceroboh dan dibakar;
    5. Ribuan tahanan penjara terlepas;
    6. Internet dan rangkaian telefon disekat;
    7. Berlakunya kes rogol dan rompakan;
    8. Ancaman tempat tinggal dan makanan;

    Usaha Kita untuk Mereka?
    Utamanya, ayuh sama-sama berdoa agar pejuang kita di sana dilindungi oleh Allah dan semoga segala urusan mereka dipermudahkan. Ayuh sama-sama sebarkan berita ini: kongsi di blog dan laman-laman sosial kalian agar yang terlena itu akan terjaga dan sama-sama cakna tentang orang-orang kita di sana.

    Jika ada cadangan membantu rakan-rakan kita di sana untuk mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923, atau melalui:

    Buat yang buta tentang hal ini: Mereka tak rasa jika tak ada kesayangan mereka kat sana, tu yang mereka buat endah tak endah. Kalau ibu bapa, anak, adik beradik, saudara mara atau kawan baik mereka ada kat sana rasanya media kita tak jadi siput khinzir seperti sekarang. Mereka sedang sibuk mengorek punca keruntuhan rumah tangga artis dan kes putus tunang artis. Oh, abaikan mereka!

    P/s: Jangan terlalu sibuk dengan urusan yang tak penting.

    25 ulasan:

    1. betol tu dear..keadaan kat sn sgt2 genting skang ni..takut baca psl smpai kene rogol dan rompak..Semoga semua selamat di sana..Amin...

      BalasPadam
    2. simpati dengan orang malaysia yang ada kat sana.ye lah,kalau ada yang study kat sana tuh,mungkin dah tak pikir study.keadaan kat sana dah hur-hara sangat dah

      BalasPadam
    3. please la bawak balik rakyat malaysia..tak kan nak tunggu ada nyawa melayang baru nak bawak balik.. tolonglah bertindak cepat..

      BalasPadam
    4. tu lah..apa nasib sahabat2 kat sana..bimbang betul..

      BalasPadam
    5. >> d_LA:
      isau bile tingatkan kngkwan kt sne sis :(

      >> nurul ain:
      hmm mreka skrag duk bkurung lam umah
      jek tmbah2 ag wktu mlam prntah brkrung..

      BalasPadam
    6. >> Rozuan Ismail:
      hmm org2 kte kt sne da mnta jsa baik
      krajaan tp xtw la smp mane tndakan
      krajaan kte nnt..

      >> ~hAKim ZaiLAn~:
      same2 kte doakan dr jauh, moga2
      sumeny trkawal..

      BalasPadam
    7. semoga semua pelajar malaysia yang ada kat sana selamat..

      BalasPadam
    8. >> Nadia Mahsuri:

      ameen.. sme2 doakan..

      BalasPadam
    9. Hosni Mubarak ialah talibarut Israel & Amerika Syaitan...

      Tips membuat link semasa mengomen entri

      BalasPadam
    10. Revolusi ni tak ada gunanya kalau yang mengganti sistem jahiliah tu pun sebenarnya sistem jahiliah juga..

      BalasPadam
    11. salam pagi selasa =)

      harap semuanya akan selamat amin3.

      ziarah rakan yang saya follow =)

      BalasPadam
    12. >> Miecyber:

      yewp bang.. sbb tu palestin mnangis
      air mata darah pn die ley wt cam
      krajaan lumpuh.. teruk..

      BalasPadam
    13. >> masterfaiz.com:
      stuju.. jgn yg naik nnt pn kroni
      puak2 jahiliyah..

      >> sissyira:
      ameen.. sme2 kte doakan..

      BalasPadam
    14. rusuhan tu suatu hal yang lain, harga minyak naik tu suatu hal jua..emm..teringat sewaktu peristiwa di Iraq, kekecohan umpama ini berlaku kemudian tentera US dtg 'kononnya' mengawal keadaan. mungkin hal ni pun akan turut berlaku di Mesir?

      UPDATE!
      Kronologi peristiwa KRISIS MESIR
      Krisis Mesir, Apa tindakan kita?!

      BalasPadam
    15. >> student:

      mereka punyai berjuta agenda
      dan kte spatutnya tak terlena..

      BalasPadam
    16. Hosni Mubarak ni geng zionis..
      Sebab tu dorang nak c Hosni ni letak jwtn..

      BalasPadam
    17. salam tuan blog .. raudhah min tak share n3 ni boley? tq cyg =)

      Btw my dear, i'm folo ur blog k *1158 =)

      BalasPadam
    18. >> d_tieah:
      elok la kan die trun takhta tu da
      lme ngt kot, hehe..

      >> raudhah:
      salam dear, jz take it :)

      BalasPadam
    19. mcm2 skung kan.. kat Malaysia tgh banjir, harga minyak naik la..

      kat sana rusuhan, keadaan huru hara... agaknya nie lah dunia akhir zaman..

      BalasPadam
    20. >> aima in luv:

      yewp ma, da nmpak kn suasana d akhir
      zaman.. manusia sbuk ngn urusan dunia.

      BalasPadam
    21. alhmdulillah,,ramai gk yg take note psl isu mesir nh,,media la ni duk sibuk bongkar aib artis je,,govermnt pon msih huhahuha rai meng dun tenang,,rkyat kte pon mengomel psl minyk naik,,dugaan dari Allah nh,,hmm

      Mesir merusuh,,ada aku kisah?,,

      BalasPadam
    22. Hurm..SKY lost contact dgn beratus2 sahbat SKY disana..harap2 dpt hubungi diorang scpt mungkin =_=..amin..ramai student disana, kalau student tajaan mungkin boleh bwk kuar..tpi yg persendirian..banyak brgntung pad baba (tuan rumah diorang) untuk protect diorang..huhu..

      KENALI CIRI PENGIKUT DAJJAL, ADAKAH KITA???

      BalasPadam
    23. Hari ini kaum Muslimin berada dalam situasi di mana aturan-aturan kafir sedang diterapkan. Maka realitas tanah-tanah Muslim saat ini adalah sebagaimana Rasulullah Saw. di Makkah sebelum Negara Islam didirikan di Madinah. Oleh karena itu, dalam rangka bekerja untuk pendirian Negara Islam, kita perlu mengikuti contoh yang terbangun di dalam Sirah. Dalam memeriksa periode Mekkah, hingga pendirian Negara Islam di Madinah, kita melihat bahwa RasulAllah Saw. melalui beberapa tahap spesifik dan jelas dan mengerjakan beberapa aksi spesifik dalam tahap-tahap itu

      BalasPadam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728