Header Ads

ad728
 • Latest Posts

  Terkini: Krisis dan Darurat di Mesir, Butakah Kita?


  Sila tutup akhbar yang sarat dengan kontroversi artis, hilai tawa pilihanraya dan kekalutan sektor sukan. Buka mata dan segala deria untuk isu global yang dibisukan media kita. Sama-sama kita sebarkan berita perjuangan orang-orang kita di sana yang sememangnya memerlukan doa daripada kita. Hanya itu senjata kita dari kejauhan.


  Kenapa Berlakunya Krisis dan Darurat di Mesir?
  Pada pemahaman saya, rakyat cuba membuat revolusi menentang pemerintahan Hosni Mubarak, seorang pemerintah diktator yang merupakan kroni Amerika Syarikat. Hosni Mubarak merupakan pemerintah yang sering merampas harta rakyat. Kejam? Semestinya.

  Kesan daripada Krisis dan Darurat di Mesir?
  Pastinya bukan kenaikan minyak, tapi kesan daripada penunjuk perasaan yang berlaku, mesir diisyhtiharkan darurat. Pembunuhan berlaku di mana-mana. Ayuh lihat kesannya:
  1. Rusuhan berlaku hampir seluruh mesir khususnya Iskandariah, kaherah dan Suez;
  2. Pelaksanaan perintah berkurung pada waktu malam;
  3. Banyak bangunan dan kereta dibakar oleh penunjuk perasaan;
  4. Lapangan terbang, balai polis, dan penjara diceroboh dan dibakar;
  5. Ribuan tahanan penjara terlepas;
  6. Internet dan rangkaian telefon disekat;
  7. Berlakunya kes rogol dan rompakan;
  8. Ancaman tempat tinggal dan makanan;

  Usaha Kita untuk Mereka?
  Utamanya, ayuh sama-sama berdoa agar pejuang kita di sana dilindungi oleh Allah dan semoga segala urusan mereka dipermudahkan. Ayuh sama-sama sebarkan berita ini: kongsi di blog dan laman-laman sosial kalian agar yang terlena itu akan terjaga dan sama-sama cakna tentang orang-orang kita di sana.

  Jika ada cadangan membantu rakan-rakan kita di sana untuk mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923, atau melalui:

  Buat yang buta tentang hal ini: Mereka tak rasa jika tak ada kesayangan mereka kat sana, tu yang mereka buat endah tak endah. Kalau ibu bapa, anak, adik beradik, saudara mara atau kawan baik mereka ada kat sana rasanya media kita tak jadi siput khinzir seperti sekarang. Mereka sedang sibuk mengorek punca keruntuhan rumah tangga artis dan kes putus tunang artis. Oh, abaikan mereka!

  P/s: Jangan terlalu sibuk dengan urusan yang tak penting.

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728