Header Ads

ad728
 • Latest Posts

  Murid atau Cikgu yang Bakal Gila?


  Selepas kerancakan wujudnya mata pelajaran Pendidikan Reproduktif dan Sosial, kini masyarakat disua pula dengan modul kesihatan mental untuk pelajar sekolah menengah. Apa itu Pendidikan Reproduktif dan Sosial? Pada awal kemunculannya, ia digelar Pendidikan Seks! Jelas? Bagus. Modul kesihatan mental ni wujud selepas bilangan pesakit mental meningkat 15.6 % kepada angka 400227 orang di hospital kerajaan.

  Bila ramai murid kena langgar, kita buat mata pelajaran lalu lintas, cetak buku aktiviti untuk murid-murid. Bila timbul kes jenayah seks, kita wujudkan Pendidikan Reproduktif dan Sosial, cetak lagi buku. Bila kes pesakit mental meningkat, kita perkenalkan pula Modul Kesihatan Mental, cetak lagi. Tahniah, Malaysia memang cekap! Tapi dalam konteks apa? Sila fikir sendiri...

  Segalanya bermula daripada nilai agama dan nilai moral. Itu yang seharusnya kita tekankan, ajar anak-anak Malaysia atas landasan hukum Tuhan. Berbalik kepada jiwa, jiwa perlukan santapan rohani bukan sekadar keduniaan. Perubahan itu perlu, tapi penelitian itu sejuta kali lebih perlu. Haruskah kita mempertaruhkan nasib bahan-bahan eksperimen yang merupakan nadi kecintaan kita? Sama-sama kita fikirkan.

  P/s: Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan yang sedang diajar di sekolah kini bakal dihapuskan beberapa tahun lagi. Itu adalah mata pelajaran minor kedua dalam Pengijazahan saya nanti!

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728