Header Ads

ad728
  • Latest Posts

    Jangan Sesekali Biarkan Hati Itu Mati


    Kalau setitik dosa telah menyebabkan satu tompok hitam di hati, banyangkanlah natijah perjalanan kehidupan kita kepada hati di hari ini. Hati tu raja dalam diri kita bukan? Jika baik hati kita, maka baiklah keseluruhannya. Itu katanya Rasulullah.

    Namun begitu, bisikan nafsu dan hasutan syaitan adalah musuh utama yang harus diperangi. Syak wasangka dan spekulasi melulu adalah racun yang berbisa, namun marilah sama-sama kita mengubati hati:
    • Perbanyakkan membaca surat cinta Ilahi dan mendalami maknanya.
    • Rajin-rajinkan diri untuk qiamullail dan beristighfar.
    • Bersederhanalah dalam makan dan minum, berhenti sebelum kenyang.
    • Sering bergaul dengan orang soleh dan berdamping dengan ulama'.
    • Menambahkan kecerdikan akal dan gigih mencari ilmu.
    • Meninggalkan perkara yang sia-sia dan menghiasi diri dengan sifat ikhlas.
    • Senymlah selalu dan lakukanlah sesuatu itu kerana Allah.
    P/s: Mohon supaya dijauhkan daripada penyakit lalai dan lupa.

    17 ulasan:

    1. kalau hati itu mati, rosak binasalah badan..sentiasa tenangkan hati dengan kalimah Allah SWT

      p/s jom komen entri terbaru blog wan

      BalasPadam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      BalasPadam
    3. InsyaAllah.. sm2 kita gemburkan hati.. biar subur.. ^_^

      BalasPadam
    4. benar itu ryu..

      semoga sama-sama dapat amal..

      nice sharing..:)

      BalasPadam
    5. betul tue...jika mati hati itu maka mati lah keseluruhannye...

      BalasPadam
    6. Peringatan baik untuk diriku jua...

      Payung LED

      BalasPadam
    7. info yang berguna..jom kongsikan sama2 yek :)

      BalasPadam
    8. Hyee! Singgah sini lepak-lepak jap tadi!
      Heyy btw lawa blog and happy blogging! And happy new year 2011! Sempat lagi kan? :)

      Psst! : Bloggis Comel Buat Perkara Tak Patut Jangan Tiru!

      BalasPadam
    9. ingat mengingati..

      jom ke blog..

      BalasPadam
    10. nice entry..tq dear 4 sharing diz :)

      BalasPadam
    11. pelihara lah hati kita sebaiknya;)

      BalasPadam
    12. assalamualaikum..saye tumpang tanye...cmne nk tinggalkan link saye ni..
      saye x tau nk ltak kat mane..sy dh join yg bloglist untuk blogger baru tu..mekaseh ye..suke sgt2...
      http://chinky-winky.blogspot.com/2011/01/bloglist-blogger-baru.html

      BalasPadam
    13. thanks sebab share tips ni....:)

      BalasPadam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728