Header Ads

ad728
  • Latest Posts

    Isu Laungan Azan yang Dipertikaikan Seorang Peguam Cina


    Pada akhir Disember lalu yang lepas kita digemparkan dengan memorandum seorang peguam cina iaitu Ng Kian Nam bengang dengan laungan azan yang dikatakan mengganggu tidurnya. Sudahlah datang kat sini, orang bagi kerakyatan, eh pandai nak mengada-ngada pula!


    Kalu rasa nak aman sangat tidur tanpa gangguan azan, sila pergi cari negara-negara jahiliyah. Rasanya kamu sebagai peguam, kamu lebih arif tentang undang-undang dan perlembagaan sesebuah negara, apatah lagi Malaysia tempat kamu mencari nafas.

    Siapa tak kecewa dan marah bila orang mengeji sesuatu yang kita muliakan? Azan tu syiar islam bukan? Tambah kecewa bila ada pihak yang terlalu memberi muka dan mengikut sahaja kemahuan peguam yang jahil tentang agama kita tu. Banyak sangat dah berita tentang peguam yang cari pasal ni. Agama rasmi Malaysia itu apa? Semua sila jawab dalam hati.

    P/s: Lega sikit bila dia dah minta maaf, tapi tetap gusar dengan status kemelayuan dan keislaman negara yang kian terancam.

    24 ulasan:

    1. tau takpe...da duduk sini banyak songeh pulak..dah tinggal kat negara Islam, kenalah faham kalau ada azan..

      kan? ;)

      BalasPadam
    2. agak2 die dh xnk ddk lame kt tmpt 2...

      BalasPadam
    3. slm tuan umah!kite tgk buletin utama td.haha..kite blh ketuk muka mamat tu kat tv.grm!amboi dh kuar mcm2 statement suka hati je minta maaf.eloklah tu,skt2 pijak kpla.then mta maaf..benci tau!

      BalasPadam
    4. Salam.

      To tell the truth, sy tak salahkan 100% kesalahan tu pade peguam tersebut. Kalo dari mule kite tak bagi muke, dowang takkan berani macam tu. Salah sape?

      BalasPadam
    5. sedap je ckp macam tu.. kita tak ganggu pun agama dia, dia sibuk2 plak buat songeh.. naseb dia minta maaf..

      BalasPadam
    6. haha. tension ke dgr azan? byk org Cina pun dpt hidayah dgn dgr azan je. nmpk sgt hati mati. mcm la bau colok tu best. tiap2 hari hidung menangis bau colok tu.

      so, jgn pertikai apa agama lain buat. kata nak harmoni, kang tarik jus soli baru tau.

      :)

      BalasPadam
    7. kaum lain semakin menjadi2 skang ni ek..
      erm..dugaan org islam..

      BalasPadam
    8. kadang kala seperti mahu sahaja mengingatkan mereka.. bahawa mereka dulu di hantar pulang ke negara asal tetapi.. tidak di terima.. terkontang kanting di dalam tongkang.. di abaikan kaum sendiri rakyakt sendiri.. di kutip kembali ke malaya, dan di benarkan tinggal disini...

      BalasPadam
    9. gue dah baca surat aduan mengenai ini...
      yang orang atasan boleh pula ikut telunjuk dia...
      pelik gue jadi fikir..

      p/s: nice template..

      BalasPadam
    10. rasanya melayu kita seperti semakin merempat dinegara sendiri...makin lama makin banyak tekanan daripada orang bukan melayu...

      BalasPadam
    11. aduih..launglaa azan..kita pon th dajal akan dtg bila laungan azan tiada...=/

      BalasPadam
    12. wah dah berubah wajah la...org cina(kafir) memang mcm tu...lepa nak2 semua lepa btoi geram la kakD...

      BalasPadam
    13. Kita lawan balik kalau ada yang mempertikaikan hak kita...

      Kalau kita tak lawan, depa naik toncang nanti....

      Seramai 50,000 orang amah di perlukan

      BalasPadam
    14. Aku pun rasa melayu kat Malaysia ni dah jadi 2nd class citizen dah. Sampaikan novel Interlok pun bole dah isu walhal novel tu tak bias mana-mana kaum.

      BalasPadam
    15. macam2 la isu perkauman skng ni.. aku pon pelik betol...

      BalasPadam
    16. ia...x abes2 ng isu agama n kaum...nsb baik kte ade constitution yg susah cket nak ubah esp hak2 melayu n islam ni..tp, kte pun kne la bersatu jgk..jgn tau nk bising2 aje tp duduk mcm tu jgk...

      BalasPadam
    17. btol tu..keistimewaan org melayu sedang diperkotak-katik kan...

      yg lebih sedih & kecewa,org mlyu sndri yg bangkitkan isu keistimewaan melayu.

      Ntahlah...

      BalasPadam
    18. masa mula2 dgr berita nie dlm radio .. erghhh rasa cam nak tembak jer .. haaa dia nie kalau x mohon maaf ..
      ada sok kuar berita dia mati dibunuh lak hahahahaha

      BalasPadam
    19. paling kecewa bila ada org islam sendiri terlalu bertolak ansur ngan hal2 besar camni..mmg bikin panas!!

      BalasPadam
    20. alhamdulillah.. berita malam kelmarin..dia dah minta maaf. and tok imam masjid tuh pun dah maafkan dia. :)
      isu nih.. boleh buat rakyat malausia ada sifat perkauman. jadi bila dah settle dengan minta maaf n masing2 dah sling memafkan. anat rasa patut tutup la isu nih. kalau dipanjangkan lgi.. nnti akan beri kesan buruk pada keamanan negara. ;; heheh. pendpaat anat je la :)

      BalasPadam
    21. meh join sy gi mandi pantai...heheheh!!
      best2..

      BalasPadam
    22. astagha... celak* sunggoh org2 kafir zimmi yg x taw malu ni taw. berani mereka ye...

      na'uzubillah lah... mntak jauh Melayu n Islam dijajah n sbgainya.

      BalasPadam
    23. mmg byak songeh..
      suke ngat wt huru hara pahu mntak maaap,
      cam mmpersendakan kte jek..

      cam nmwee tu ag hancus..

      BalasPadam
    24. Berkaitan isu azan dan kini diubah pada kuliah subuh selepas subuh.
      Sebenarnya bukan 100% salah pada non muslim tu atau bukan berpunca dari kita bagi muka pada bangsa/agama lain atau bukan pada melayu ditindas.
      jika kita perhatikan betul2 ianya sebenarnya berpunca dari umat Islam sendiri.
      Cube kite chek balik
      a)di mana kite time ada azan?
      b)di mana kite time ada kuliah subuh?
      c)di mana kite time ada kuliah di masjid2?

      Menghina Islam?
      Jika kita perhatikan sebenarnya lebih ramai umat Islam sendiri hina Islam.
      Time azan ramai umat Islam sibuk tengok tv.Time azan subuh ramai masih tidur.
      Kebanyakan pakaian dan amalan umat Islam itu sendiri bercanggah dengan Islam.
      Bukan saya kata saya terlalu baik tapi saya harap kite renung balik masalah amal dan akhlak umat Islam sendiri.

      Cube kite baca kajian Dr Fadzilah Kamsah berkaitan % orang Islam menunaikan solat.Ada 50%?
      Berbagai kajian Ngo Islam menyatakan hanya 10% umat Islam menunaikan solat?Purata anak zina dari umat Islam di Malaysia 7 kelahiran sehari.

      Maaf terlalu banyak perlu ditulis tetapi harap kite tidak cepat melenting tetapi muhasabah diri.

      Soalan utama "Bagaimana non muslim hendak hormati Islam jika hanya 10% saja umat Islam menunaikan solat?"

      BalasPadam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728