Header Ads

ad728
  • Latest Posts

    Blog Cikgu Shida Ratu Miming Dari Parit


    Cik? Teacher? Cikgu? Entah mana satu panggilan yang sesuai, saya tak pasti. Dulu hot, lepas tu suam-suam kuku dan sekarang nampak semakin meriah. Bila blogwalking kat blog Iqakiko, barulah saya dapat tahu yang Cikgu Shida dah ada blog pribadi sejak Disember lalu. Aduh, saya agak ketinggalan! Teringin nak jenguk? Sila klik http://cikshidadariparitmimingartvideos.blogspot.com/.

    Saya suka bila Cikgu Shida bercakap tentang keberanian, kebolehan dan keyakinan diri. Saya kagum dengan kebolehan yang ditonjolkan. Namun setiap manusia punyai kurang dan lebihnya yang tersendiri dan terkadang terpalit khilaf yang tak disedari. Sejenak saya singgah, rasanya post ...Seolah-olah Islam Itu Sempit tu agak hot. Entah bila akan reda.

    Bukan ingin mengatakan saya baik atau sebagainya kerana saya juga manusia biasa, tapi jika Cikgu Shida dapat memotivasikan orang lain dengan cara yang lebih 'mesra alam', saya amat menghargainya. Saya suka bila video yang kurang enak dipandang itu sudah tidak berleluasa, bukan kerana saya cemburu tapi kerana saya sayang guru.

    Setiap orang punyai pandangan yang berbeza bukan? Orang boleh cakap kalau tak suka jangan tengok, tapi saya cuma nak cakap yang saya sayang golongan guru. Saya tak suka orang menghina dan mengherdik golongan guru. Hanya itu.

    P/s: Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan.

    24 ulasan:

    1. statement terbaru plg menyedihkan di blog beliau bila beliau berkata kalau menari, menyanyi & berlakon tu berdosa kenapa Tuhan kurniakan bakat tu??

      wayarkan ia di keluarkan seorang guru muslim dgn penampilan muslimah mcm tu?? dia boleh buat apa dia suka tp tlg berfikir sblm mengeluarkan kenyataan membela diri. Seorang pendidik kalau dah tak tahu dosa pahala.. bagaimana la agaknya anak2 yg didik di sekolah??

      BalasPadam
    2. sy takde mslh dgn cikgu shida tu. tp sy tak larat nk tgk video2x dy. buat sy rase nak sepak jep. honestly tak suka tgk seorg perempuan bertudung dan cikgu pula tuu buat semua tuu. baik saya xtgk dr sy habiskan dosa dgn mgtuk dy.

      BalasPadam
    3. >> THE LEKAT LEKIT STORY:

      mcm2 kn syg.. Allah anugerahkan utk
      kte salurkan pd landasan yg sbtulnya,
      bkan smata2 hiburan atau mnunjuk2..
      wallahua'lam..

      BalasPadam
    4. >> elianesuriane:

      hmm dulu berleluasa, skrang nmpak
      trkawal skit.. alhamdulillah..

      BalasPadam
    5. >> amira afiqah bt mohd yusof:

      *smiling*

      BalasPadam
    6. oh baru tahu je dia ada blog.. heh sempoi ar blog dia.. tambah2 gambar bawah sekali dalam blog dia tu hehehe

      BalasPadam
    7. bena da penh tgk vdeo2 die . tapi bile tangok . eeeeeeeeee rase malu ! terus tutup. xmo tgk sampai abes . heeeee :)

      BalasPadam
    8. macam tak sangka dia cikgua..nampak happy sgt dia kan..hehehe...

      BalasPadam
    9. dla pun baru bukak td blog dia..tol la, yg baik kite ikut..yg x elok tu buang jauh2 cpt..jgn pndai mengutuk je kan..kite ada akal utk pilih mana yg baik, mana yg buruk..

      BalasPadam
    10. Alahai cikgu shida.....udah2 la tu!!!

      BalasPadam
    11. OK, INI PANDANGAN PERIBADI SAYA...

      mula2 tgk video dia.. saya rasa macam " alamak.. malunye..."

      tapi bila dah banyak video yang dia buat... memang ada terbit " kuat betul semangat dia ni.. tak segan.. dan tak endah komen -ve" tapi dalam kepala saya. masih lagi fikir dia bukan seorang pendidik yg diwar-warkan..

      tapi bila dapat th dia memang BETUL-BETUL seorang guru... rasa agak kurang manis.. sebab jtuh sudah stended sorang guru rasanya...

      bagi saya.. guru adalah seorang yg di agungkan dan di muliakan bukan dari ilmu sahaja, bahkan dari peribadi dan sifat..

      kalau saya boleh bagi cadangan, saya akan cakap
      "shida, hest tahu ini minat shida... tapi rasa lagi molek kalau orang tahu video2 yang kreatif itu, dari nama 'shida' sahaja, bukan dari gelaran 'teacher' ..memang orang akan tahu, didalam video itu seorang guru.. tetapi title itu datang kemudian..bukan bersama2 dengan video itu.. so, shida terkenal dengan video2 kreatif tersebut, walau hakikat... orang itu adalah 'cikgu shida'.. tittle cikgu itu telah di shadowkan dengan subjek lain..."

      (hurm ok tak nasihat ni?)

      hahahahahahahha

      BalasPadam
    12. >> Buat yg sudi meninggalakan komen:

      thanks atas komen kalian :)

      BalasPadam
    13. :) cikgu shida. hm.. anat tak berapa nk fllow sgt okembngan die.. tp anat penah tgk vid die. ok..
      mmg seorang guru kalau boleh tak boleh ada rasa malu dlm manyampaikan ilmu. nk jd cikgu mmg kena buang sifat malud dlm khalayak ramai.
      tp buang sifat malu untuk mnympaikan ilmu
      bukan buang sifat malu untk memperbodohkan diri sendiri.
      wallahulam :)
      yang baik kita amek
      yang buruk kita buang.. :)

      BalasPadam
    14. ya Rabbi! Sy mmg x layan video die. ckolah skali tgk. Pasal statement die tu sy rse kurang sesuai lah. Sy pown ade bakat mcm tu tp sbg org yg dah dewasa n baligh kite boleh fikirkan? kenapa? bukan semua nikmat yg Allah beri tu utk kbaikan kdang utk menyesatkan lagi ade lah. Na'uzubillah... tapi bakat yg ade tu perlu diguna pd landasan yg betul n x menyalahi syariah Islam. insyaAllah...

      p/s: sy pown x gemar tgk wanita btudung mcm buang tabiat dpan kamera menari+lip sync sorang2. so not appropriate for a muslimah with hijab. TQ

      BalasPadam
    15. Slm. Akak suka btl ayat saya sayangkan golongan guru. Good for you. Tentang cik shida tu hanya dia yang tau kenapa dia begitu. Hati2 jgn terlalu mencela org lain. Takut2 nnt ada ahli keluarga jd mcm tu. Doakan yg terbaik k. :)

      BalasPadam
    16. >> ANATI SOKI:
      yewp nat ambil yang jernih..

      >> Mikah Lurima:
      hmm kurang manis..

      >> madam j:
      doakan yang terbaik tuk sume kak..

      BalasPadam
    17. hahahahaha.....sabo2...xlama dah duit elaun nk masok tue..

      BalasPadam
    18. mcm2 cikgu shida ni..
      huhu...tapi lulu kurang suka skt ngn ckgu shda ni la...
      lulu sbgai bakal guru ni pon rasa malu...pttnye guru tak boleh la tunjuk prngai mcm tu.ni boleh jtuhkan imej guru yang lain jugak..

      BalasPadam
    19. huhuh..sy xsuke sgt tgok..my my dad ngan uncle suke giler tgok..hmmm

      BalasPadam
    20. kalau diukur keupayaan manusia, tidak pernah 100% sempurna, tuhan juga yang maha sempurna.. http://cheguzam.blogspot.com

      BalasPadam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728