Header Ads

ad728
  • Latest Posts

    Kenapa Tak Ramai Orang Tinggalkan Komen di Blog?


    Rasanya tak ada orang yang tak suka bila ramai orang tinggalkan komen di entrynya. Jadi kita kena tahu apa yang telah mematikan nafsu seseorang untuk meninggalkan komen di blog kita. Ayuh kita kongsikan bersama apa yang seharusnya kita lakukan.

    Pertamanya, bila kita sombong. Kalau orang datang tinggalkan komen kat blog kita, lepas tu kita terlajak gembira dan lupa untuk berkunjung kembali ke blog dia dan meninggalkan komen, nafsunya untuk komen di blog kita juga akan kian pudar. Atau mungkin kita sedang berbaik-baik dengan orang sombong? ayuh cari teman di blog blogger peramah!

    Kedua, bila blog kita berat sangat untuk loading. Macam mana nak tahu blog kita ni berat atau tak? sila timbang blog anda di entry jom timbang berat blog anda. Selagi boleh ringankan, minimakan berat blog kita. Rasa macam tak best kalau blog cantik tapi tak ada orang jenguk kan?

    Ketiga? Bila setting ruang untuk pengunjung tinggalkan komen kita tu buat orang tak selesa. penggunaan setting yang kurang mesra pengguna akan membuatkan pengunjung malas untuk menghabiskan masa semata-mata mengunggu loading blog kita. Tetapan yang paling digemari adalah pop-up window. Macam mana nak buat? sila lihat di entry berfikir dalam kerisauan.

    Keempat, penggunaan verification word. Perasan tak, kalau kita nak komen sesetengah blog tu, kita kena salin semula perkataan yang dipaparkan sebelum post komen? Itulah yang orang panggil verification word. Leceh dan bazirkan masa orang yang nak komen.

    Akhir sekali, buatlah enty yang berkualiti atau menarik. Rasanya setakat tu sahaja boleh saya fikirkan sekarang, jom sama-sama berubah untuk kemajuan dan kepuasan blog kita!

    P/s: Jom jenguk blogger yang peramah!

    37 ulasan:

    1. Salam, terkadang disini saya lihat ada dua situasi pertama semmg mereka amat mengharap traffik keblog mereka dan mereka buat entri demi entri, sudahnya komen drp pengunjung bagaikan dipinggirkan juga. Bagi sesetengah Blooger yang HEBAT apa makna komen bagi mereka? sedangkan mereka 100% mengharap traffik semata-mata. * Cuba anda singgah ke blog yah gah anda saksikan sendiri!

      Paparan halaman juga amat peting utk sesuatu blog jadi cara komen pop-up window pastinya tidak memberi impak dan makna didalam hal ini


      Komen Ikhlas drp saya.
      Jom Jalan-jalan ke Pahang "Tak kenal maka tak cinta."

      BalasPadam
    2. emm
      maybe sbb berat laa
      slalu ade masalah cmtu

      BalasPadam
    3. >> akuanakpahang:

      tQ. sy skong pndpat tu, sokong..
      tapi bg blogger yang msih dlam proses
      pmbangunan, ini elemen yang penting
      bagi membangunkan sesebuah blog, bagi
      menarik pengunjung dan kawan..^^,

      BalasPadam
    4. tak suka komen di blog yang entri copy paste dari paper online...kalau amik info sikit dari paper..lepas tu hurai dengan pendapat sendiri lagi okay kot...huhuu

      BalasPadam
    5. >> Anisa Hang Tuah:

      yewp.. lg2 bile pminat kte tu xdpat
      coverage 3G..ksian~

      BalasPadam
    6. >> mR.sYaH:

      thanks en. blogger yg pmalu :)

      BalasPadam
    7. >> Azuan:

      yewp, klw copy paste sbijik tu mmg
      pmancing trafik smata2 la..huhu~

      BalasPadam
    8. thanks..awk bt sy tersedar..sy akan kemas kini blog sy secepat mungkin!

      BalasPadam
    9. >> Nazz@Purple:

      kte pn duk tgh srvey template yg
      ringan2.. ^^,

      BalasPadam
    10. nak wat entry yang menarik 2 susah..hihi

      BalasPadam
    11. betul tu.. kadang2 setting kat komen tu leh potong stim nak letak komen.. loading dah dua tiga kali tapi tak jugak hantar2 lagi. word verification la ape la.. harap pas ni depa yang dok buat word verification./ komen di bawah entri boleh la buat pop up window kan

      BalasPadam
    12. betul tu.. sangat sangat gembira bila orang tinggalkan komen, namun bila tiada komen dari sesiap kita mula menggelabah.. tak sedar mungkin kitalah penyebabnya..

      terima kasih!

      agak agaknya boleh dikategorikan peramah tak! hehe..

      BalasPadam
    13. >> sakinah88:

      a'ah.. kte pn trcari2 ilham nk wt
      entry mnarik..hehe~

      BalasPadam
    14. >> Cik Su:

      stuju k'su.. word verfy plus coment
      below post tu mmg mmksa kte tuk
      cbut lari..huhuhuu~

      BalasPadam
    15. x tau pon..haha.mekaseh cik kak bg maklumt..kdg2..kita xperasan..

      BalasPadam
    16. >> kella:

      kmu mmg pramah cyg..!
      ^^, jom check blog kte (:

      BalasPadam
    17. thanks 4 the info..hehe...bagus2!

      BalasPadam
    18. >> SeMeRah:

      huhu.. sme2 cyg.. kngsi2 tuk kmudahan
      sume~~ wink3~

      BalasPadam
    19. >> ♥ LULU ♥:

      welcome darling..! ^_^

      BalasPadam
    20. betoi tu ayu ! heee ~ cop cop . bena ni peramah ke ? auwwww . heee~

      BalasPadam
    21. sedeyh kot.. dah kena tag dengan member sal blogger peramah tu.. saya siap buat entry dekat sejam tau... huk nak gtau mak sayer.. huk huk huk


      http://contengcorner.blogspot.com/2010/12/pencarian-blogger-peramah-2011.html

      BalasPadam
    22. ala.. tamat da ke?.. fatin da wat en3 ni smlm,, tp xsempat nak tgl link smlm.. -_-

      http://atentiqa.blogspot.com/2010/12/pencarian-blogger-peramah-2011.html

      BalasPadam
    23. >> BENA:
      ramah la cyg.. ^^,

      >> wlcome tuk sume.. (:

      >> mizi n faten:
      jgn repot k, kite da ltak link kmu.. ^^,

      BalasPadam
    24. selalu jg komen tp nak balas komen tu tgk kepada kesesuaian..tak kan semua komen perlu dijawab ye tak?

      BalasPadam
    25. off-topic jap. :)

      Suka header ni! =D

      BalasPadam
    26. betul2 setuju.. saya suka blog yang ada input yang berkualiti..

      BalasPadam
    27. suka blog ringan-ringan

      BalasPadam
    28. >>DiaUmaiNiNaz:
      yewp.. kdg2 mmadai dgn TQ sbg tnda
      mnghargai :)

      >> A.D.A.M.:
      uiks..! hehe tQ~

      BalasPadam
    29. >> absolutely emy:
      ad yg brkualiti, ada jga yg mrapu
      bgai.hehehee~

      >> Cikgu Den:
      me tooo....! :)

      BalasPadam
    30. ooo sgt btol!!..huhuh..tq ya for nasihat itew..:)

      BalasPadam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728