Header Ads

ad728
  • Latest Posts

    Kes Penceraian di Malaysia

    Malaysia sekali lagi dikejutkan dengan kes penceraian peserta program realiti hiburan Sehati Berdansa iaitu Sein dan Nana yang berpisah dengan cerai talak 1 semalam (8 Disember 2010). Mereka merupakan pasangan yang ketujuh bercerai selepas menyertai program realiti hiburan tersebut. Badi Sehati Berdansa? Pada saya semuanya atas kehendak Dia.

    Okay kita ketepikan dahulu tentang kes Nana dan Sein, kita lihat sedikit tentang kes penceraian yang berlaku di Malaysia, merurut statistik yang telak dilakukan, kes ini kian meruncing. Tahun 2000 mencatatkan jumlah 13,605 kes penceraian dan telah meningkat kepada angka lebih daripada 20,000 kes pada tahun 2010.

    Apa yang menjadi punca penceraian? Mengikut kajian terbaru yang saya terdengar sayup-sayup menerusi warta berita TV9 semalan, punca utama penceraian adalah disebabkan tiada persefahaman antara pasangan. Antara lain yang turut disebutkan adalah disebabkan oleh masalah kewangan, sosial/akidah, kehadiran orang ketiga dan juga seks.

    P/s: Emosional si isteri harus dilindungi dengan kewarasan si suami.

    12 ulasan:

    1. hmm..btol tu kak ayu..
      terkejut sgat ngan brite tu..
      sein n nana tu sweet kapel je..cian kt ank2 dyeorg..huhu..

      BalasPadam
    2. >> cieda montello:

      a'ah, cweet ngat dowg..
      klw ad jlan tuk kmbali brsama, didoakan
      agar boleh hdup brsame kmbali,
      demi syed n syrifah yg cute2! ^^,

      BalasPadam
    3. laki die hot kot. hoho.

      duda hot..!

      BalasPadam
    4. bila perkahwinan di anggap remeh...bila pernikahan di rasakan hanya hitam puteh...mcm2 jd kan..huk3...takot den nak kwen..

      BalasPadam
    5. ayoyo!!
      sebab org ketiga dan sex??
      hehheeee

      BalasPadam
    6. >> HonEyBuNNy:

      yunk mntak diajuhkan la kn, huhu..

      BalasPadam
    7. >> syazwa:

      wani, encem banget! hehe..

      BalasPadam
    8. >> hitamputeh:

      uiks, itu bkan alasan tuk kmu tdk brkhwin okey,
      cuba dulu baru wt ksimpulan, hehe..

      BalasPadam
    9. >> mie:

      mie, yg tu xmrujuk kpd psangan tu, tp
      mrujuk kpd smua kes pnceraian di Malaysia ^^,

      BalasPadam
    10. mggu nie jer tkot nak kwen...mggu depan xkot...hik3..

      BalasPadam
    11. >> hitamputeh:

      huhu law cam tu, mnggu nei da boley
      start pilih tarikh akad nikah, hehe ^^,

      BalasPadam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728