Header Ads

ad728
 • Latest Posts

  Hanya untuk Mereka yang Bimbangkan Osteoporosis

  Osteoporosis tu bukan sejenis haiwan atau serangga, tapi penyakit yang menyebabkan tulang rapuh atau retak. Iklan susu anlene, seringkali mengingatkan kita tentang penyakit ni. Tapi entah kenapa saya susah sangat nak minum susu sejak bebas daripada gelaran bayi ni, haish!

  Jangan nak perasan yang osteoporosis ni hanya menyerang warga emas sebab penyakit ni juga menyerang seawal kita berusia 30-an. Jadi sementara nak mencapai umur tersebut, beringat-ingatlah untuk menambahkan kalsium dalam badan (450 mg bagi golongan dewasa setiap hari).

  Wanita Malaysia adalah antara 3 negara Asia yang paling berisiko mendapat penyakit ini pada umur 30-an kerana tidak mempunyai jisim tulang yang sepatutnya. Penyakit ini merupakan penyakit lazim yang selalu diabaikan, jadi kita kena selalu ingat-ingatkan.

  P/s: Mengalami skit belakang, ketinggian yang berkurangan atau membongkok? itu mungkin osteoporosis!

  4 ulasan:

  Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

  Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728