Header Ads

ad728
 • Latest Posts

  Buat Baik dan Berlagak Suci


  Apa yang terkadang kita lupa? Terkadang kita berlagak suci sampaikan kita terlupa yang kita juga manusia penuh noda kan? Sibuk nak mengutuk mengata orang tanpa cermin dulu siapa kita. Kalau untuk kebaikan, alhamdulillah. Tapi kalau sampai menjatuhkan maruah dan martabat seseorang, rasanya ada sesuatu yang kita lupa di situ, cuba fikir-fikirkan.


  Ya, berbuat baik tu perlu, dan mengajak kearah kebaikan juga perlu bahkan mulia dan tinggi kedudukannya. Tapi terkadang kita tak sedar riak menguasai diri. Nak buat baik, perlu cerita satu dunia? Hebohkan cerita yang kita nak buat sesuatu amal untuk membuatkan orang nampak diri kita ni mulia? Zaman sekarang hanya Allah yang tahu menilai hati manusia, hati tu tempat jatuhnya pandangan Ilahi bukan?

  Jadi bila nak buat baik, jangan pula disulami dengan riak. Bukankah itu sia-sia? Tanpa kita bagitahu pun, orang dah cukup cerdik nak nilai perbuatan kita. Kalaulah di mata kita tu semua orang dungu untuk menilai, jangan pula kita lupa yang Allah itu adil dan bijaksana. Jangan nanti kerana mulut yang terlalu membanggakan diri sendiri tu orang menghakimi diri kita tak seperti yang kita jangka. Mengaibkan diri sendiri? Na'uzubillah...

  P/s: Kalau suci hati kita, buatlah sesuatu dengan ikhlas.

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728