Header Ads

ad728
 • Latest Posts

  Bila Kawan Putus Cinta. Eh, Kita yang Kena!

  Bukan laut namanya jika airnya tidak berombak. Bukan cinta namanya jika perasaan tidak pernah terluka. Bukan kekasih namanya jika hatinya tidak pernah rindu dan cemburu... dan bukan satu kepelikkan jika cinta sepanjang hayat yang didamba tu terputus di tengah jalan. Bukan senang nak cari insan bertuah yang tak pernah putus cinta di zaman sekarang ni. Jika ada pun mungkin sedikit benar bilangannya.

  Saya tak berniat nak jadi pakar cinta pada hari ni, cuma sedang pening-pening lalat dengan situasi ni. Kalau kawan kita putus cinta, then dia dah seminggu nangis siang malam tak henti-henti, kita pun cakap, "Sabar ya awak, mungkin tak ada jodoh awak dengan dia... Jangan sedih-sedih lagi okay. Semoga awak dapat jumpa pengganti yang lebih baik daripada dia," Tu ayat yang paling popular kan bila kawan kita putus cinta?

  Sememangnya perit bila bercinta tahap Romeo Juliet kemudian terpaksa berpisah, namun hidup mesti diteruskan.

  Tapi macam mana kita nak hadapi bila si kawan tu terus memangkah ujaran kita tadi dengan, "Awak tak rasa apa yang saya rasa! Awak cakap senanglah sebab bukan awak yang tanggung! Awak takkan faham apa yang saya lalui! Hanya saya yang tahu apa yang saya jalani! bla... bla... bla...!"

  Alamak, itu mungkin petanda bahawa apa yang kita cakapkan tadi tu salah. Lain kali cuba skrip ni pula ya, "Awak, saya faham apa yang awak rasa... Dia tak ambil berat tentang awak ya? Dia ada perempuan lain?... Tak mengapa awak, jangan bimbang, lelaki boleh kahwin empat kan? Kalau tak boleh jadi isteri yang pertama pun, awak jadilah isteri kedua... Awak jangan la nangis lagi, pergi cepat pujuk dia, cakap awak rela hidup bermadu. Kalau awak segan, saya tolong bagitahu dia ya?"


  ...yang dicintaimu itu mungkin akan menjadi kebencianmu pada suatu ketika dan begitu juga sebaliknya. Bercinta dan berkasihlah semahunya namun harus kamu ingat, pasti akan ada detiknya untuk kamu berpisah.

  P/s: Sabarlah, kawanmu itu memerlukan waktu mungkin. Bukan begitu?

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728