Header Ads

ad728
  • Latest Posts

    Berfikir dalam Kerisauan


    Pada post yang lepas iaitu Bloglist 2011: Selamat Datang Tahun Baru saya sudah ada senarai teman-teman untuk dimuatkan dalam bloglist 2011. Namun melihat kepada keadaan blog saya yang sedang mengalami obesiti, bimbang akan bertambah beratnya.


    Oleh sebab manusia berpegang pada talinya, maka saya akan buka satu page untuk menyenaraikan bloglist tersebut bagi memudahkan saya untuk blogwalking sambil membaca entry terbaru seterusnya meninggalkan komen! Ya, saya suka meninggalkan komen di blog insan-insan yang tidak sombong. Bila wujudnya page yang memuatkan link teman-teman tersebut, insyaallah akan memberikan manfaat kepada banyak pihak.

    Buat teman-teman, hasil penelitian saya tentang bentuk pemasangan ruang komen dalam blog, pengunjung tak suka ruang komen yang terus di bawah post kerana ia mengambil masa untuk loading. Paling disukai adalah Pop-Up window seperti yang digunakan di banyak blog termasuklah Ben Ashari. Setting Full page juga menjadi pilihan seperti yang digunakan oleh Hanis Zalikha. Jadi jom kita ubah setting komen kepada yang lebih mesra!

    Dashboard > Setting > tukarkan setting Comment Form Placement kepada 'Full page' atau 'Pop-up window'.

    Kewujudan word verification juga membuatkan pengunjung yang ingin meninggalkan komen tidak selesa. Ya, saya tahu pemasangan word verification dapat mengesan spam. Jika ingin membuang word verification tersebut, jom unable word verification!

    Dashboard > Setting > tukarkan setting Show word verification for comments kepada 'No'

    13 ulasan:

    1. >> Anisa Hang Tuah:

      sgt slesa yunk... :)

      BalasPadam
    2. pop up window menyebabkan fatin lg suka tinggalkan komen.. >.<

      BalasPadam
    3. >> misz FaTiN:

      sme la kte pn.. msra jep komen
      popup nei..hehhehe~

      BalasPadam
    4. setuju!!! pop up adalah sgt best!

      BalasPadam
    5. >> ANATI SOKI:

      bahagiany klw sume blogger kai
      pop-up comment~ ^^^,

      BalasPadam
    6. haha.. setuju sangat.. kewujudan word verification dah buat cik su juling nie.. herm... sape2 yang nak banyak komen jangan letak W.v k

      BalasPadam
    7. ini yang saya cari2 selama ni..thanx!

      BalasPadam
    8. >> Cik Su:

      hehe tu la, rjinkn komen,
      i xguna word tu k.. ^^,

      BalasPadam
    9. >>~hAKim ZaiLAn~ + Zetchi Henry + elleyayah:

      welcome sweety... ^^,

      BalasPadam
    10. hehe , pop up window .
      best sangat . ;D

      BalasPadam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728