Header Ads

ad728
 • Latest Posts

  Berfikir dalam Kerisauan


  Pada post yang lepas iaitu Bloglist 2011: Selamat Datang Tahun Baru saya sudah ada senarai teman-teman untuk dimuatkan dalam bloglist 2011. Namun melihat kepada keadaan blog saya yang sedang mengalami obesiti, bimbang akan bertambah beratnya.


  Oleh sebab manusia berpegang pada talinya, maka saya akan buka satu page untuk menyenaraikan bloglist tersebut bagi memudahkan saya untuk blogwalking sambil membaca entry terbaru seterusnya meninggalkan komen! Ya, saya suka meninggalkan komen di blog insan-insan yang tidak sombong. Bila wujudnya page yang memuatkan link teman-teman tersebut, insyaallah akan memberikan manfaat kepada banyak pihak.

  Buat teman-teman, hasil penelitian saya tentang bentuk pemasangan ruang komen dalam blog, pengunjung tak suka ruang komen yang terus di bawah post kerana ia mengambil masa untuk loading. Paling disukai adalah Pop-Up window seperti yang digunakan di banyak blog termasuklah Ben Ashari. Setting Full page juga menjadi pilihan seperti yang digunakan oleh Hanis Zalikha. Jadi jom kita ubah setting komen kepada yang lebih mesra!

  Dashboard > Setting > tukarkan setting Comment Form Placement kepada 'Full page' atau 'Pop-up window'.

  Kewujudan word verification juga membuatkan pengunjung yang ingin meninggalkan komen tidak selesa. Ya, saya tahu pemasangan word verification dapat mengesan spam. Jika ingin membuang word verification tersebut, jom unable word verification!

  Dashboard > Setting > tukarkan setting Show word verification for comments kepada 'No'

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728