Header Ads

ad728
  • Latest Posts

    Gula, Manis, Diabetes & Kelantan; Sinonimnya?

    Cerita sahaja tentang gula, masakan manis dan makanan manis, cepat sahaja mata-mata akan memandang orang Kelantan. Ya, saya akui orang Kelantan memang sinonim dengan kemanisan ni. Kalau masak apapun, mesti nak taruk gula, memang dah jadi habit. Saya sendiri pun kalau order roti canai, confirm saya minta ditambahkan gula dalam kuah kacang atau kuah kari tu.

    Hati-hati ya, sekarang pun Datuk Jalaluddin Hassan dah warning kita awal-awal melalui iklan di televisyen selari dengan kebimbangan terhadap bilangan pesakit diabetes yang telah melebihi 2 juta di Malaysia. Turut membimbangkan juga apabila penyakit ini mula menular golongan berusia muda iaitu 18-30 tahun.

    Kalau nasihat tentang gula dan diabetes ni, memang perlu untuk semua terutamanya saya sendiri. Tapi bila disebut tentang diabetis, janganlah pula memandang sinis kepada orang Kelantan kerana statistik penghidap penyakit diabetes ini menunjukkan Negeri Sembilan, Melaka dan Pulau Pinang memonopoli ranking tertinggi di Malaysia.

    P/s: Walaupun Kelantan sinonim dengan gula, tapi Kelantan bukanlah jawapan yang tepat bagi sinonim diabetes.


    35 ulasan:

    1. waahhh... roti canai cicah kuah kacang dal cmpur gula mmg best... hehee

      BalasPadam
    2. >>Atikah Azmidi:

      hehehe..mmg best la kak, sdp hngga mnjilat jari:)

      BalasPadam
    3. org kelantan pun mulut manis, ayat manis ja.hehe.jgn mrah org klate

      BalasPadam
    4. sedap tak sedap, makan jangan lupa baca doa...

      [/s: kecik2 dulu suka makan roti canak cicah gula.

      :)

      BalasPadam
    5. >> Mohamadazhan hjDesa:

      hey...! haha mlut mnis xkira ngeri, weks! ;P

      BalasPadam
    6. >> student:

      hehe, klw xsbar ngt mam tu, 'bismillah' pun okay :)
      cicih ngn susu krim pown best..!

      BalasPadam
    7. >> Pencacai Alim:

      yg den thu, kwn den ad kt SMKA Pedas dlu :)

      BalasPadam
    8. Oh inikah rahsia kemanisan gadis2 Kelantan?

      BalasPadam
    9. rahsia kemanisan gadis Kelantan!

      BalasPadam
    10. >> al-mankaraqi:

      oppppsss...! kmanisan dlam mkanan tu yg psti :)

      BalasPadam
    11. 1st time kt klatan dulu mmg agak tekejut bila tgk org makan roti canai ngn gula...tp skrg dh biase...he3...yup..even org klatan kononnya suka manis..tp raking diabetes bukan di klatan...
      (windu nasi kerabu buluh kubu)

      BalasPadam
    12. >> hitamputeh:

      hehe alah bisa tegal biasa,
      klw rndu meh la plak dtg cni,
      bley mam nc krabu puas2.. :)

      BalasPadam
    13. salam ganti gula dengan tumbuhan ini -Pokok Stevia-. manis nya sama je.. tapi lebih sihat dan semulajadi. tanam dalam pasu belakang rumah. den baru mencuba.. ha.. ha.. ha...

      BalasPadam
    14. kelntn suka manis2 kan..heheheh

      BalasPadam
    15. >> budak kampung online:

      salam kmbali.. sieyes ke nei? t den cari. hehe...

      BalasPadam
    16. >> HonEyBuNNy:

      hehe yewp yunk, kebanyakanny la.. tp ad gak yg tasuke :)

      BalasPadam
    17. kau nak dapat diabetes 2, xkira negeri mane asalnya..
      kan.. kan..

      BalasPadam
    18. >> mujahid_cinta:

      sntiasa mncuba utk boleh sbb brdikari :)

      BalasPadam
    19. >> Diya Edhayaa:

      a'ah yunk, betul tu.. jom sme2 waspada!
      heheheee amalkan gya hdup sehat :)

      BalasPadam
    20. ohoooo . selama ni bena igt orang kelantan yang rama hidap penyakit kencng manis . heee



      bena kalo balik kg kelate . mula la stat rase semua mknn manis2. heeee~

      sampaikan BIHUN pon manisss. erkkk~

      BalasPadam
    21. >> BENA:

      huhu, xde la.. statistik xspt yg bena sngka, hehe..
      hmm tu bihun, nc goreng pn kngkdg manis lw owg yg goreng..hehe~

      BalasPadam
    22. alamak!

      cik gula2 shuke makan gula2..
      so camne?

      BalasPadam
    23. agak laa
      org sinonim dgn manis
      org minang,melaka sinonim dgn pedas
      hohoh

      BalasPadam
    24. tula pasal...kena g klate jugak klu nak mkn nasi kerabu yg sedap..kat joho nie ade..tp....huk3...

      BalasPadam
    25. >> CGG:

      huk3 bgus,
      mkan byak2 t cik gule2 akn jd lbih cweet.. hehe~

      BalasPadam
    26. >>Ery Farieha:

      owh yew ek?
      ngatkan owg minang suke manis, huhu..

      BalasPadam
    27. >> hitamputeh:

      hehe..
      mehla smbil jnjalan,
      kt jhor best smbal tempe :)

      BalasPadam
    28. yup2..
      makanan di kelantan memang manis..
      ~stuju yg diabetes, bukan disebabkan makanan manis je..
      :D

      BalasPadam
    29. plus, orang2 nye pon manis-manis. hehe ;p

      BalasPadam
    30. >> zati-zt:

      hehe kelantanease ske manes ^^,
      lam karbohdrat pn adew glukosa..

      BalasPadam
    31. >> Mr. Firdaus:

      erk?? heheee no komen..!

      BalasPadam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728