Header Ads

ad728
  • Latest Posts

    Fenomena Cikgu Shida / Teacher Shida?

    Arena pendidikan tak sunyi daripada pelbagai isu yang mengejutkan dunia, yang membuatkan kita menggeleng kepala, yang membuatkan kita beristighfar tanpa kita sedar. Kes terakhir yang melonjakkan nama sektor pendidikan adalah kes seorang murid yang menumbuk guru disiplin di Sarawak yang mencuri perhatian media termasuklah TV3.

    Kini dikejutkan pula dengan Fenomena Cikgu Shida. Penyokong cikgu tersebut melebihi angka 10,000 di laman Facebook. Apa tanda semua tu? Penyokong cikgu shida menyokong pembikinan video miming tersebut dengan memberikan alasan, guru seharusnya menjadi pencetus kreativiti murid. Soal saya, adakah video tersebut membantu proses pengajaran dan pembelajaran beliau? Video tersebut disajikan untuk tontonan siapa?

    Artis Pujaan
    Ramai yang terhibur, artis bagai. Status views kat Youtube boleh mengalahkan Siti Nurhaliza kot kalau diselaraskan masa mula-mula video dimuatnaik. Tak cukup dengan laman Youtube, tersebar pula di Facebook. Kat sinilah muncul pelbagai suara. Sejujurnya, kita tak suka title 'cikgu' itu dicemuh. Kalau Cik Shida dah sememangnya artis atau menjawat jawatan lain selain guru, rasanya situasi yang kita tempuh pada hari ini adalah berbeza.

    Kenapa Cikgu Shida kini banyak dihentam?
    Seawal kemunculannya dulu Cikgu shida dihentam kerana membawa imej wanita bertudung. Menerusi video terbarunya; Kalau berpacaran Cikgu Shida dah tak bertudung, jadi penghentam Cikgu shida yang menggunakan alasan tersebut mungkin dah bisu.

    Cikgu Shida adalah seorang guru
    Melalui sudut pandangan saya; saya kira cikgu tersebut dihentam hebat kerana beliau membawa imej seorang guru dan perbuatannya itu dilihat seolah-oleh mencemarkan imej dunia pendidikan. Seorang guru seharusnya menjaga kesopanan dan memberikan teladan yang terbaik buat anak didik, bukan mencabar murid dengan sesuatu yang saya kira kebanyakannya tidak bermanfaat (maafkan saya).

    P/s: Semoga segalanya terurai dengan solusi yang terbaik dan keadaan tenang seperti kebiasaan.

    34 ulasan:

    1. kalau lbey ramai cikgu cmni, mane letaknye hormat org pd insan yg bergelar 'cikgu'...

      BalasPadam
    2. >> Diya Edhayaa:

      Owg akui dia seorang guru yg brbkat,
      tp cara nei mngkin bleh dprbetulkan..

      BalasPadam
    3. dh tiada hormat dh lau macam ni gayanyaaa

      BalasPadam
    4. >> merahitujambu:

      doakan moga2 ckgu jmpe
      insetif lain yg lbey comel dlihat :)

      BalasPadam
    5. Cikgu Syida ni seorang perempuan kan?

      bila dia berpakaian seperti lelaki, dah jadi isu lain pulak kat situ..huu

      BalasPadam
    6. >> student:

      hm..
      trlajak kreatif, huhu~

      BalasPadam
    7. >> mujahid_cinta:

      sdut pndgan stiap org tu brbeza,
      itu dfkiran kmu.. ^^,

      BalasPadam
    8. tak berminat langsung dengan hiburan yg cuba dia bwk , mcm memperbodohkan diri sendiri & sanggup tanggal tudung semata-mata utk menghiburkan orang . guru sepatutnya tak buat perkara mcm ni , sbb guru adalah rolemodel anak bangsa .
      tak kisah kalau stakat nak miming tp jgn la smpai Hukum Allah pun sanggup tentang ...semoga dia sedar perbuatan dia , amin ..

      BalasPadam
    9. >> Fieyda:

      hrap2 ad prubhan trhdap jlan yg dipilih,
      insyaallah..

      BalasPadam
    10. miming tu satu isu yang lain,

      buka tudung tu satu isu yang lain lagi..

      sape mau nasihat, sapa mau ingatkan.

      oh..hmm.. mau cakap lebih2 pun saya sendiri banyak salah silap dan penuh dengan kekurangan..

      setuju dengan kamu, terlebih kreatif...

      p/s: kamu ni kreatif ke?
      :)

      BalasPadam
    11. >> student:

      kreatif2 sye nei,
      aseny sy ttp kne gna pupet..

      klw ckgu nei,
      meby die xprlukn sume tu,
      huhuhu~

      BalasPadam
    12. saya dah tengok dah kat youtube!awal2 tu terkejut juga tengok.
      harap2 la dia wat perubahan yang lebih baik lagi bukannya cara macamnih....

      BalasPadam
    13. aaa..apik xtau nk komplen aper..kalo da kiter mmg x suke, mmg kiter akn terus nmpk kesalahan dia..tp kalo kiter suke,xder paper yg perlu dirisaukan..huhu..

      peace!!no wo!!

      BalasPadam
    14. cikgu oh cikgu ?? jangan la buat merendahkan profession cikgu yea.. kami plak yg malu

      BalasPadam
    15. >> student:

      so cute...
      tas ktil sye byk pupet bruang,
      hehhe..

      BalasPadam
    16. >> apik pehe:

      nk ske @ x die tu susa nk ckp, sbb xknal..
      tp glagat tu trkdg nmpak xcomey pik..
      huhuu~

      BalasPadam
    17. >> skieyn:

      huhu..
      kte yg tgk nei plak sgan..

      BalasPadam
    18. >> ツbieaz@bie Azreenaツ:

      huhuhu..
      klw msuk rja lawak nei ley
      mng kot.. hmmm~

      BalasPadam
    19. haha..nguks la cikgusyidaa ni..xfaham ape die nakk?haha

      BalasPadam
    20. >> mahfudzah:

      tu yg mnjd prsoalan kte,
      hee..

      BalasPadam
    21. salam,mmg memalukan. mungkin cikgu shida ni tnsion tak kwen lgi kot.aku agak saja la.hehe harap cikgu ahsfantasy jgn cari populariti buat miming jg ya.hehe.

      BalasPadam
    22. >>Mohamadazhan hjDesa:

      uiks3.. insyaallah x ckgu azhan, hee~

      BalasPadam
    23. ramai orang suka memandang sisi negatif sebelum sisi positif.

      pape pun.i like her.

      word verification ni xnk buang ke?leceh la.heeee

      BalasPadam
    24. >> .alie.:

      tiap ssuatu tu ad baik bruknya,
      sme2 kte prbaiki mne2 yg bleh dibaiki :)

      hadui thanx ae gtw,
      xde yg tego lak tue ngt mmg xde,
      hehe suda diubah, thanx yunk..!
      ^^,

      BalasPadam
    25. she is just another revolutionizer in her interest, like us, with our blog.
      don't just a person by it's profession.

      BalasPadam
    26. >> MATAHARI:

      pmndngan yg sme bleh mnghasilkan sdut pndngan yg brbeza..
      alhamdulillah video2 yg mnctuskan kntovrsi tu sdah dibuang..

      BalasPadam
    27. Salam,

      Pertama kali dikhabarkan oleh kakak saya tentang cikgu shida ini amat mengejutkan saya.

      Sebagai bakal guru, kami didedahkan dengan etika moral yang cukup tinggi sebagai bekalan untuk turun berkhidmat untuk masyarakat kelak...tetapi realiti dunia guru...dihidangkan dengan contoh 'guru' yang kurang enak dipandangan.

      Bagi hati2 yang sedar, pasti boleh menilai erti kekreatifan yang sebenar.

      Wallahua'lam

      BalasPadam
    28. >>AinuL HayaT:

      thanks ats komen,
      rasanya bagi mereka yg brada ats lndasan yg same, perguruan; mampu melihat fenomena ni menggunakn pndangn yg sbetulnya..

      semoga ada solusi yg trbaik bagi menyalurkan kekreatifan cikgu trsebut:)

      BalasPadam
    29. kalau tgk youtube dia, aku cuma bole stuju dia tunjuk cr buat abm.
      tp kalau video ngarut cmni baik dia stop la... mmg serius org akan cakap, "cikgu mcm ni???"

      BalasPadam
    30. SAYA AMAT MENYOKONG USAHA CIKGU SHIDA..APLIKASI DRAMA KREATIF DALAM PENGAJARAN.. YANG BERI KOMEN NI DENGKI AJER TAK DAPAT JADI CIKGU..TUKANG BLOG NIE PUN SAMA

      BalasPadam
    31. >> wawamagic:

      klw video tuk pndidikan tu ok la,
      aku sokong.. tp perlu ke dok nyanyi
      waka2 pe sume tu tkangkang2 dpan cam?

      BalasPadam
    32. >> victoria_secret:

      please la saudari victoria,
      klw prmpuan dpt suami soleh tu,
      berbaloi la gak nak jelez~
      :)

      BalasPadam

    Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

    Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728