Header Ads

ad728
 • Latest Posts

  Saya dan Equestrian

  Kuda. Saya tak pernah terfikir nak manja-manja dengan kuda ni, risau. manalah tahu kalau-kalau binatang ni menyampah tengok muka saya yang cun ni, maut!


  3 hingga 6 Mei - Ke Pusat Ekuin Sekolah-sekolah Negeri Pahang, Kuantan. Curahan ilmu daripada Encik Husref Malek Jeremiah, yang pernah menyumbangkan pingat Perak untuk Malaysia dalam Asean Games yang ke 15 pada tahun 2006 di Doha pastinya dinantikan.

  Lagi-lagi seronok apabila penginapan kami berhampiran dengan pantai di Tanjung Lumpur! Kursus yang dijalankan merupakan pendedahan asas tentang kuda yang merangkumi:
  • Cara penjagaan kuda
  • Pemakanan dan kesihatan kuda;
  • Kebersihan dan tempat tinggal Kuda;
  • Asas menunggang kuda
  Semuanya menyeronokkan, terima kasih kepada Dato' Pengarah kerana menghantar kami ke sana, semoga hasrat untuk mewujudkan Pusat Ekuistrian di kampus kita ini dipermudahkanNya.

  Serba sedikit tentang apa yang saya belajar...
  Kuda mampu mengesan emosi manusia, oleh itu semasa mendekatinya, diri kita seharusnya tenang, supaya mereka tidak berasa terancam oleh kehadiran kita.
  Saya belajar...
  untuk mendekati kuda, kita harus mendatanginya dari arah sisi kirinya. sekiranya kita menerpa dari arah hadapan, kuda mungkin terkejut kerana kita mungkin berada di titik buta (blindspot).
  Saya belajar...
  Untuk mendampingi kuda, kita terlebih dahulu perlu menghulurkan tangan agar kuda dapat mencium bau dan kehadiran kita. tapak tangan perlu menghala ke bawah kerana bila tapak tangan menghadap ke atas, itu menandakan kita ingin memberikan makanan kepadanya.

  Hmm.. banyak lagi la yang saya belajar selama 4 hari berada di sana, tapi untuk bercerita panjang rasanya tak mampu sebab... minggu depan ada peperiksaan akhir semesta, doakan saya!

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728