Header Ads

ad728
 • Latest Posts

  Mohon | Jangan Hina Cikgu


  saya tak pernah nak marah kalau awak sedikitpun tidak memandang saya dan golongan guru yang lain itu tinggi kerna itu hak awak dan kami sedikitpun tidak pernah terlintas untuk meminta dipandang tinggi. Saya juga tak kisah jika awak selalu agung-agungkan golongan pegawai sehingga awak angkat semuanya setinggi langit. Tapi saya sedikit terkilan, bila gelaran’cikgu’ itu diperlekehkan. 

  Saya sedih bila gelaran ‘cikgu’ itu awak hina. Ya, pendapatan saya mungkin tak termampu untuk menandingi pegawai-pegawai yang awak selalu perkatakan tapi saya nak awak tahu bahawa jalan yang saya pilih ini bukan wadah untuk saya kejar pendapatan. Mungkin awak lupa bagaimana berdirinya pegawai-pegawai yang awak sanjungi.

  Mungkin awak tak ingat di mana tempatnya pegawai-pegawai awak menimba ilmu. Mungkin juga awak tak sedar, kalau tak ada golongan seperti kami, pegawai awak tu mungkin bukan seperti dia sekarang. Bukan saya nak buka kata angkuh, tapi saya cuba nak bagitahu realitinya kepada awak yang terlalu sombong! Bila nanti awak susah, silalah mencari pegawai yang awak damba, saya harap pegawai tu ada. Jangan cari saya, bukan saya tak nak tolong, tapi saya takut terhina lagi. Saya tak tahu macam mana nak buat awak faham sebab saya tahu awak pun degil macam saya!

  Daripada Ibrahim An-Nakhie, katanya:"Guru yang mengajar kanak-kanak dimohon keampunan oleh para malaikat di langit, haiwan di bumi, burung-burung di udara dan ikan-ikan di laut"

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728